„Rugul” cu anvelope costă scump: amenzi de 15-40 mii lei

Sursa foto: ghenadiebrega.wordpress.com
Aprinderea „rugului” din anvelope în seara de Paște este un obicei care nu are nimic de-a face cu spiritul sărbătorii și care, din contră, face rău mediului și sănătății noastre. Ministerul Mediului și Inspectoratul pentru Protecția îndeamnă la renunțarea la această practică.
Ce se întâmplă când ardem anvelope?
- Focul de la un cauciuc aprins se poate extinde rapid, mai ales pe vânt puternic, și poate provoca incendii de vegetație.
- Fumul rezultat conține substanțe chimice toxice. Persoanele vulnerabile – copii, vârstnici, bolnavi cronici – sunt cele mai expuse. Acești poluanți sunt cunoscuți a fi cancerigeni și pot avea efecte adverse asupra sistemelor respirator, cardiovascular și reproductiv. Expunerea prelungită la emisiile de la arderea anvelopelor poate crește riscul de boli respiratorii, inclusiv astm, bronșită și chiar cancer pulmonar.
- Poluează aerul, solul și apa.
- Arderea anvelopelor este ilegală și se sancționează cu amenzi de până la 15.000 lei pentru persoane fizice și 40.000 lei pentru persoane juridice.
Dacă sunteți martori la eventuale cazuri de ardere a anvelopelor, sunați la 112 sau anunțați subdiviziunile teritoriale ale Inspectoratului pentru Protecția Mediului.
Mai multe detalii despre locurile unde pot fi predate cauciucurile găsiți în articol: Anvelopele uzate în RM: de la deșeu, la resursă. Ce se face și ce mai trebuie făcut
Postări asemănătoare
