Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Regiunea Arctică arată de nerecunoscut – mai verde, mai caldă și mai lipsită de gheață
Extrem de rece, înghețată și neprimitoare pentru majoritatea vietățeilor, cu excepția urșilor polari – aceasta este, în mod obișnuit, imaginea pe care și-au format-o oamenii despre regiunea arctică. Astăzi, însă, în contextul unei crize climatice ignorată sistematic de ani de zile, zona arctică este din ce în ce mai greu de recunoscut – mult mai caldă, mult mai verde și mult mai lipsită de gheață decât era în urmă cu 15 ani. Cercetătorii spun că starea în care a ajuns această zonă este dezastruoasă pentru planetă, transmite digi24.ro.
Conform ultimului raport al Administrației Naționale a Oceanelor și Atmosferei din SUA, unul dintre cele mai detaliate astfel de verificări, zona arctică de astăzi este mult mai caldă, mai verde și mai lipsită de gheață față de chiar ultimii ani, relatează CNN.
Temperaturile record înregistrate topesc gheață și măresc nivelul oceanelor, iar regiunea se încălzește cu o viteză care depășește cu mult așteptările cercetătorilor – „Am crezut că aceste schimbări vor dura mult mai mult, iar modelele noastre arătau că într-adevăr va mai dura multă vreme până vom ajunge în acest punct. Dar viteza cu care lucrurile s-au schimbat în ultimii cinci ani este ceva ce nu am crezut că se va întâmpla”, James Overland, oceanograf la agenția menționată anterior.
Efectele pe care încălzirea globală le are asupra zonei arctice reprezintă un semnal de alarmă în ce privește efectele asupra întregii planete. În contextul în care emisiile de gaze cu efect de seră încălzesc globul, primele efecte se resimt în zona arctică.
Dacă temperaturile la latitudini mai joase pot suferi creșteri de câteva grade fără un efect pe termen scurt serios, schimbările din Arctica, uneori de aproape trei ori mai drastice, schimbă complet felul în care arată regiunea.
De la micșorarea calotei glaciare și a destrămării permafrostului și până la modificările în distribuția speciilor în regiune, schimbările din Arctica sunt rezultatul creșterii temperaturilor, mai spune Overland.
Raportul a arătat că ultimul an a fost din nou unul anormal de cald pentru această regiune. Doar în 2016 temperaturile au fost mai ridicate decât în perioada dintre octombrie 2019 și septembrie 2020.
Din 2000, regiunea Arctică s-a încălzit de două ori mai repede decât restul planetei, conform raportului. Pe lângă faptul că este un habitat vital pentru specii precum ursul polar și morsa, gheața arctică este o parte vitală a sistemului natural de răcire al planetei, cu ajutorul ei reflectându-se căldura Soarelui înapoi în spațiul și menținând temperaturile la un nivel habitabil.