fbpx

Protecţia mediului: rolul cetăţeanului este decisiv

 Protecţia mediului: rolul cetăţeanului este decisiv

Foto simbol

Susține Ecopresa, distribuie!

Emisii, poluanţi, schimbări climatice… Cât de mult ne gândim la calitatea aerului pe care îl respirăm, a apei pe care o consumăm, a solului în care plantăm?

Cât de mult ne afectează viaţa anumiţi factori de mediu? Unde putem găsi informaţii cu privire la acest subiect? Care sunt mijloacele de care dispunem- legi, instanţe? Cine este responsabil de garantarea dreptului la un mediu sănătos? Ce paşi se întreprind la nivel de ţară în acest sens?

Precum într-o piesă de teatru, fiecare are un rol important în asigurarea unui mediu mai curat – a unei vieţi mai sănătoase.

Astfel, în piesa pe care o numim „Protecţia mediului înconjurător”, actori în rolurile principale sunt: autorităţile statului, sectorul de afaceri, sectorul asociativ (organizaţii non-profit, sindicate, cluburi, mişcări ecologiste etc.), instituţii media, dar şi noi, cetăţenii conştienţi de necesitatea implicării în semnalarea problemelor de mediu.

Statul, reprezentat de autorităţi precum – Ministerul Mediului şi subdiviziunile sale, autorităţile publice locale, are rolul cel mai semnificativ în toată „piesa”. Anume acest actor este responsabil de elaborarea actelor normative, a cadrului legal, a realizării în practică a tuturor planurilor, programelor la nivel de stat, dar şi de respectarea angajamentelor internaţionale asumate prin semnarea Convenţiilor, Acordurilor (precum este şi Convenţia privind accesul la informaţie, participarea publicului la luarea deciziilor de mediu şi accesul la justiţie). Statul prin instituţiile sale, trebuie să ne pună la dispoziţie informaţiile necesare, să ne ofere dreptul de a şti, dreptul de a participa şi de a ne apăra în instanţe.

Iar noi, de cealaltă parte, avem rolul de a pune în aplicare drepturile de care dispunem în viaţa reală, astfel încât acestea să nu rămână doar drepturi pe hârtie. Să ne expunem opinia şi îngrijorarea cu privire la problemele ecologice, să dăm alarma atunci când vedem pericole care ne pot afecta viaţa şi sănătatea, să urmărim deciziile luate de stat, să-I arătăm statului că nouă ne pasă.

O putem face căutând informaţie pe internet – pe paginile web oficiale ale instituţiilor unde vom găsi rapoarte, mai vechi şi mai noi, cu date despre starea mediului, informaţii despre documente care se află în proces de elaborare şi consultare cu publicul larg.

De asemenea, putem solicita informaţia de care avem nevoie adresând o cerere către primărie, consiliul raional, agenţie/inspecţie ecologică, alte instituţii subordonate autorităţii de mediu sau în adresa Ministerului Mediului, prin care putem solicita clarificări, detalii sau chiar putem contesta anumite decizii. Nu este cazul să aşteptăm cu mâinile în sân ca autorităţile să ne implice, este timpul să dăm dovadă de activism şi să reacţionăm la diverse evenimente.

Rolul cetăţeanului este decisiv. O piesă de teatru în care actorii îşi uită rolul şi replicile, niciodată nu va avea succes. Iar pentru ca piesa numită „Protecţia mediului înconjurător” să fie una de succes, este necesar ca toţi actorii să-şi înveţe textul şi să-şi joace rolul conştiincios.

Un articol realizat de Centrul Aarhus Moldova

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!