Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Proiect de lege: Pentru comercializarea ilegală a ajutoarelor umanitare ar putea fi aplicate sancțiuni contravenționale
În Codul contravențional al Republicii Moldova ar putea fi introdus un nou articol – cu privire la sancționarea comercializării ilegale a ajutoarelor umanitare.
PROIECTUL de lege pentru modificarea Codului contravențional al Republicii Moldova a fost avizat pozitiv de Comisia economie buget și finanțe, urmând să fie examinat în celelalte comisii parlamentare și prezentat spre aprobare în plenul Parlamentului.
Potrivit proiectului, comercializarea ilegală a bunurilor care constituie ajutoare umanitare va fi sancționată cu o amendă de la 40 la 60 de unități convenționale (2000 de lei – 3000 de lei) aplicată persoanei fizice și cu amendă de la 75 la 100 de unități convenționale (3750 de lei – 5000 de lei) aplicată persoanei cu funcție de răspundere.
Competența soluționării contravenției respective urmează a fi atribuită Ministerului Afacerilor Interne.
Unul din autorii proiectului, deputata Fracțiunii parlamentare ”Partidul Acțiune și Solidaritate”, Efimia Bandalac, a argumentat că, în condițiile de crize cu care se confruntă Republica Moldova, ajutoarele umanitare devine un fenomen tot mai frecvent. În lipsa unui control din partea organelor de stat, există cazuri de încălcare a legislației în vigoare de către recepționari sau distribuitori de ajutoare umanitare, inclusiv cazuri de comercializare ilegală a ajutoarelor umanitare destinate populației.
Anterior, Codul contravențional prevedea drept contravenție comercializarea ilegală a bunurilor care constituie ajutoare umanitare, însă această normă a fost abrogată în 2017.