Pot depista și denunța încălcări ecologice. A fost publicat un ghid al inspectorilor voluntari de mediu
Legitimație, diplome de merit și, posibil, chiar remunerare. Deja peste 40 de persoane activează ca inspectori voluntari de mediu și monitorizează starea naturii, iar cei mai mulți sunt concentrați în regiunea centrală a țării.
Regulile de inspectare a mediului au fost publicate, pentru prima dată, într-un ghid al Inspectorului Voluntar de Mediu. Elaborat de Societatea Ecologică „Biotica”, împreună cu organizația cehă „Arnika”, lucrarea oferă îndrumări teoretice, tehnice și procedurale pentru inspectarea mediului în diverse regiuni ale Republicii Moldova. Potrivit autorilor, lipsa acută de personal pe domeniul respectării mediului este unul dintre motivele care i-a determinat să realizeze ghidul.
Deși regulamentul de funcționare a Inspectoratului pentru Protecția Mediului prevede că doritorii de a ajuta inspectorii ecologici se pot înscrie ca voluntar, până acum lipsea o instrucțiune în acest sens.
Ion Bulmaga, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, a spus pentru ecopresa.md că instituția pe care o conduce se confruntă cu un număr redus de cadre, iar „activitatea inspectorului voluntar de mediu ar aduce plus valoare inspectoratului”.
Pentru a deveni inspector voluntar de mediu, este necesar să te dedici naturii, crede Petru Vinari, reprezentatul Societății Ecologice „Biotica”. „Inspectorii voluntari sunt persoanele care petrec mult timp în natură, care observă și au ocazia să urmărească nerespectarea legii de către unii cetățeni. Ei sunt motivați să îi ajute pe adevărații inspectori și să participe la soluționarea problemelor de mediu”, a conchis Petru Vinari.
Printre oportunitățile de care se bucură inspectorii voluntari sunt primirea diplomelor de merit și a legitimației. Totodată, Ion Bulmaga a menționat că în viitorul apropiat inspectorii voluntari ar putea fi „remunerați” cu sume simbolice, fapt ce le va fi un imbold în activitatea comunitară.
„Dacă o să avem o reorganizare a instituției, o să solicităm de la bugetul de stat alocarea bugetului pentru această „remunerare”, a remarcat Ion Bulmaga.
Cei care doresc să devină inspectori voluntari de mediu trebuie să corespundă anumitor calităţi morale şi personale, se ia în calcul starea sănătăţii, situaţia familială, pregătirea fizică, trăsăturile de caracter etc. Sunt importante capacităţile profesionale, atitudinea faţă de executarea obligaţiunilor de serviciu la locul permanent de muncă, cunoașterea principiilor și legilor care stau la baza activității de inspector de mediu, cât și integritatea în fața legii.
Inspectorul voluntar de mediu ar trebui să aibă majoratul și să poată demonstra o comunicare fructuoasă în comunitatea în care locuiește, în așa fel ca localnicii să aibă încredere și să-l susțină, înțelegând care este rolul acestui inspector voluntar de mediu.
Cererea trebuie depusă la Inspectoratul pentru Protecția Mediului, anexând copia buletinului de identitate; CV-ul; o scrisoare de recomandare de la locul permanent de muncă sau de la primărie (în cazul când persoana nu activează). De asemenea, se cer și 2 fotografii color 3×4.
Ghidul Inspectorului Voluntar de Mediu este disponibil online și poate fi accesat la următorul link. Publicația a fost realizată de Societatea Ecologică „Biotica” în cadrul proiectului „Gardienii naturii Moldovei – consolidarea drepturilor comunităților de pe ambele maluri ale Nistrului”, realizat în colaborare cu organizația cehă „Arnika” și cu susținerea Ministerului Afacerilor Externe din Republica Cehă.