fbpx

Plasticul: cum îl sortezi și unde îl duci 

 Plasticul: cum îl sortezi și unde îl duci 
Susține Ecopresa, distribuie!

Întâlnim plasticul peste tot – în ambalaje, pahare, cutii și alte obiecte cu care contactăm zilnic. Din acest motiv, excluderea sau utilizarea limitată a plasticului devine o adevărată provocare. O soluție ar fi să utilizăm plasticul conștient, informându-ne despre tipurile, metodele de sortare și de reciclare ale acestuia.

Plastic… eco?

Cifrele de pe ambaleje ne comunică despre tipul de plastic din care este fabricat obiectul. În funcție de categorie, diferă domeniul de utilizare și modul de reciclare a plasticului. În total, există 7 tipuri de plastic: PET, HDPE, PVC, LDPE, PP, PS și amestecurile din câteva dintre ele. În timp ce unele tipuri de plastic sunt ușor de reciclat, altele nu pot fi prelucrate în Republica Moldova – sunt doar stocate. Cele mai „eco-friendly” tipuri de plastic sunt 1 și 2, deoarece sunt ușor de reciclat.

 

1. PET – Polietilenul tereftalat

PET-ul este plasticul numerotat cu cifra 1, este cel mai des utilizat tip de plastic. Îl regăsim în ambalaje pentru băuturi sau mâncare, cum ar fi recipientele pentru apă, sosuri etc. În urma reciclării, acest tip de plastic poate deveni fibră de poliester, care este folosită la fabricarea textilelor, precum îmbrăcămintea din fleece, covoare, umplutura pentru perne și altele.

2. HDPE – Polietilena de înaltă densitate

HDPE, numărul doi în listă, este plasticul cel mai frecvent reciclat. Poate fi întâlnit în obiecte precum mesele pentru picnic, coșuri de gunoi, recipiente pentru detergenți și jucării pentru copii.

  1. PVC – Policlorura de vinil 

Numărul 3 îl vedem cel mai des sub formă de peliculă alimentară, jucării și stratul protector de pe cabluri.

  1. LDPE – Polietilena de joasă densitate 

Este folosit la fabricarea sacoșelor pentru cumpărături, pungi pentru pâine, folie de ambalaj, cutii pentru margarină, îmbrăcăminte și covoare. Poate fi reciclat în sacoșe noi pentru cumpărături.

  1. PP – Polipropilena

Utilizat la producerea majorității recipientelor pentru iaurt, sirop și capace pentru sticle. Poate fi reciclat în containere, carcase a bateriilor pentru mașini, mături și răzuitori de gheață.

  1. PS – Polistirenul

Cunoscut și ca Styrofoam, este folosit la fabricarea materialor pentru ambalare și cele pentru izolare termică.

  1. Plasticul de tipul 7 – „Altele”  

Acesta este de obicei un amestec din tipuri de plastic și din acest motiv este cel mai greu de reciclat.

De ce trebuie să sortez?

Cristina Tocari, fondatoarea Recycline, spune că schimbarea începe de la noi. „Fiecare dintre noi contează când este vorba să avem grijă de planetă. Nu e suficient să spunem că doar companiile mari sunt de vină pentru poluare. Dacă noi, în viața de zi cu zi, nu încercăm să facem mici schimbări, cum ar fi să sortăm sau să folosim mai puțin plastic, atunci nu putem aștepta ca lucrurile să se schimbe de la sine. Nu există o soluție magică care să rezolve problema peste noapte. Dar dacă fiecare dintre noi face măcar un mic efort, am putea obține o schimbare mare”, crede ea.

Cum sortăm corect?

Unul din cele mai accesibile moduri de sortare a deșeurilor este divizarea lor în două pungi diferite. Una neagră, pentru deșeurile umede (absorbante, coji de la legume etc), și alta verde, pentru plastic, carton, sticlă. Important: plasticul trebuie spălat și uscat înainte de a-l pune în punga verde.

„Pentru cei interesați să înceapă să sorteze deșeurile, dar care nu știu cum să procedeze, sfatul meu este să înceapă treptat. Separarea deșeurilor în umede și uscate poate fi un prim pas simplu. Sortarea devine mai ușoară odată ce este integrată în rutina zilnică, contribuind nu doar la bunăstarea mediului, ci și la confortul personal”, spune Cristina.

Unde ducem plasticul?

Dacă dorim să sortăm la un nivel mai avansat, putem separa deșeurile în: organice, umede, sticlă, plastic și hârtie. În acest caz, plasticul trebuie dus la punctele speciale de colectare. În Republica Moldova există peste 500 de puncte de colectare a plasticului, iar cel mai apropiat de locuința noastră îl găsim la acest link. De asemenea, putem duce plasticul de tipurile 2 și 5 la sediul Recycline, lăsând în prealabil un mesaj privat pe pagina sa de Instagram.

A doua viață a plasticului


Sursa foto: Recycline

Plasticul reciclat poate deveni nu doar mobilier sau pix, dar și bijuterii. Compania Recycline colectează plastic de tipurile 2 și 5 și îl transformă în bijuterii.

„Am ales să lucrăm cu plasticul de tipul 2 (HDPE) și de tipul 5 (PP). Aceste tipuri de plastic ne oferă un material final care este nu doar rezistent și durabil, dar și colorat. Procesul de reciclare este simplu: pot fi ușor mărunțite în particule mai mici și nu emit fum nociv, dacă temperatura este menținută în limitele optimale în timpul topirii”, menționează Cristina.

Experiența altora

Ioana Bunescu sortează deșeurile deja de șase ani și spune că a început să facă aceasta după ce a înțeles că, de fapt, deșeurile separate sunt și resurse pentru diverse domenii – îmbogățirea solului cu îngrășământ, în cazul deșeurilor organice, și resursă economică, în cazul deșeurilor reciclabile.

„Inițial aveam posibilitatea să sortăm doar deșeurile organice, pe care le duceam la Grădina Moldovei. Apoi am început să insist să spălăm neapărat fiecare deșeu reciclabil – plastic, metal, sticlă. Deoarece un deșeu potențial reciclabil devine nereciclabil, dacă este murdar”, povestește Ioana.

Conform unui studiu publicat în 2023, în Republica Moldova erau reciclate doar 3% din ambalajele și deșeurile din plastic. Cele mai colectate tipuri de plastic sunt cele de tipul 1 – PET și de tipul 4 – LDPE, urmate de HDPE, PP și PS.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Anastasia Gherman