Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Peste 40 de vinificatori moldoveni participă la cea mai importantă expoziție internațională de vinuri
Peste 40 de vinificatori moldoveni participă, în aceste zile, la expoziția ProWein-2023 din orașul german Dusseldorf. Evenimentul întrunește zeci de mii de oameni de afaceri, mii de standuri ale producătorilor și regiunilor vitivinicole pentru a expune produsele vitivinicole și a prezenta noutățile și tendințele de dezvoltare a pieței globale a vinului.
La eveniment este prezent și secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare Sergiu Gherciu. „Ne bucurăm nespus de mult să fim astăzi aici, la acest eveniment extrem de important pentru lumea vinificației. Avem 41 de vinificatori ai Republicii Moldova sub umbrela comună care se numește „Wine of Moldova”. Acest brand de țară a unit sârguința și munca vinificatorilor, care ne duc faima în peste 70 de țări. Sperăm ca acest progres să continue și să bucurăm cetățenii de succesul vinificatorilor noștri”, a menționat Sergiu Gherciu.
În cadrul Forumului oficial ProWein are loc un masterclass dedicat vinului moldovenesc, unde participanții descoperă secretele vinurilor noastre.
În acest an, în premieră, industria vitivinicolă a Republicii Moldova are cel mai mare stand de țară din ultimii ani, de circa 200 de metri pătrați și un număr record de vinificatori, pentru a găzdui cunoscătorii și experții internaționali din domeniu și a celebra împreună „10 ani de revoluție a Vinului Moldovei” prin lansarea campaniei internaționale #10yearsofwinerevolution. Genericul campaniei a fost inspirat din titlul articolului de apreciere a progreselor Vinului Moldovei, scris de cea mai influentă personalitate a lumii vinului, Jancis Robinson.
„Wine of Moldova” a fost lansat în decembrie 2013 în rezultatul unei ample reforme structurale a industriei vitivinicole axată pe calitate și valoare adăugată și orientată spre modernizare și dezvoltare în conformitate cu standardele Uniunii Europene. Reforma vitivinicolă, precum și progresele din ultimii zece ani, s-au realizat cu sprijinul partenerului strategic al industriei vitivinicole, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).