Susține Ecopresa, distribuie!
Centrul de Cultură și Artă „Ginta Latină” din Chișinău a fost dotat cu o stație fotovoltaică cu peste 200 de baterii solare. Panourile sunt capabile să genereze 120.000 KWh de energie electrică ecologică, ceea ce urmează să acopere, aproape integral, necesitățile instituției culturale. Proiectul a fost finanțat de Ministerul Culturii și o companie privată.
„Ginta Latină” este prima instituție culturală publică ce va utiliza energie regenerabilă. Stația fotovoltaică va putea acoperi în întregime consumul de energie electrică în timpul sezonului însorit și cea mai mare parte a consumului în lunile reci. Astfel, cheltuielile instituției vor fi reduse, iar economiile vor putea fi investite în dezvoltarea creativă.
„Cultura are nevoie de energie, dar și energia are nevoie de cultură. Suntem interdependenți. Lucrurile pe care le vom face împreună ne vor da posibilitatea să mergem înainte, să trecem la alt nivel de dezvoltare. Lumea nu va mai fi cum a fost și, dacă nu vom reuși în timpul destinat schimbărilor să ne ocupăm locul în rândul țărilor civilizate, riscăm să rămânem în afara proceselor moderne. În această perioadă, suntem obligați să transformăm criza în oportunitate de dezvoltare durabilă”, a menționat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
Totodată, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că instituția pe care o reprezintă elaborează un proiect de modificare a Legii privind performanța energetică a clădirilor, prin care Guvernul își stabilește un obiectiv ambițios în vederea dezvoltării sectorului clădirilor publice cu consum aproape egal cu zero. Unica metodă de atingere a acestui obiectiv este prin valorificarea surselor regenerabile de energie.
Postări asemănătoare
- #PoveștiDinECOmunitate | Vladimir Ursu, cu energie (regenerabilă) spre un viitor mai verde
- (FOTO) Aparatele solare devin tot mai populare: lămpi, climatizoare, grătare și cuptoare
- [FOTO/VIDEO] Nici tu sobă, nici tu calorifere și nici panouri sau colectoare solare. Alexandru Vrabie ne arată cum își construiește casa pasivă, cu facturi simbolice pentru energie
- Din anul 2024, trecem la un nou mecanism de facturare a energiei regenerabile
- 14 localități beneficiază de granturi și consultanță pentru implementarea unor proiecte de eficiență energetică
- Un eco festival, la Chișinău. Concertul de la eveniment va fi alimentat inclusiv cu energie solară
- Soluții pentru un mediu mai curat la „Eco & Green EXPO 2023”
- Premieră pentru Republica Moldova! A fost construit primul autobuz electric care poate merge autonom până la 70 de km
- Vor putea să-și încarce telefoanele mobile direct în stradă. Noi tehnologii într-un sat din sudul țării
- O nouă disciplină școlară, în care elevii vor aplica în practică cunoștințe despre energie regenerabilă și agricultură ecologică
- Activiștii solicită UE să protejeze mai bine natura de infrastructura energetică din Balcanii de Vest, Ucraina, Georgia și Moldova
- „Participă – Promovează – Acționează pentru un mediu sănătos și protejat”. Ce subiecte vor fi abordate la Forumul ONG-urilor de mediu?
Susține Ecopresa, distribuie!