fbpx

O echipă de cercetători vrea să realizeze trenuri care captează carbonul din atmosferă

Susține Ecopresa, distribuie!

O echipă de cercetători vrea să realizeze trenuri care captează carbonul din atmosferă. Esența ideii este de a proiecta un proces de captare directă a carbonului care utilizează mai puțină energie și ocupă mai puțin teren. În acest sens, o echipă multidisciplinară schițează un plan de modernizare a vagoanelor de tren pentru a elimina carbonul din aer la un cost pe tonă mult mai mic decât cel mediu de până acum. Tehnologia care captează carbonul din aer și îl comprimă pentru sechestrare sau utilizare promite să ajute omenirea să atingă obiectivele de zero emisii nete.

Instalațiile staționare de captare directă a aerului necesită suprafețe mari de teren pentru a-și găzdui echipamentele și pentru a construi sursele regenerabile de energie necesare pentru a le susține. Obținerea autorizațiilor adecvate de funcționare poate fi dificilă, iar mulți rezidenți se opun construirii acestor facilități mari în orașele lor, scrie green-report.ro.

„Este o problemă uriașă, deoarece majoritatea vrea să remedieze criza climatică, dar nimeni nu vrea să o facă în curtea din spate”, spune coautorul Geoffrey Ozin, chimist și inginer chimist în utilizarea dioxidului de carbon și director al grupului de combustibili solari la Universitatea din Toronto. „Mașinile de captare directă a aerului pe calea ferată nu ar necesita autorizații de construire, ar fi în tranzit și, în general, nevăzute de public”.

Aceste vagoane de tren construite special folosesc orificii mari care aspiră aerul și care elimină astfel sistemele de ventilatoare ce consumă energie, pe care le folosesc în mod normal sistemele staționare de captare directă. După ce a fost captată o cantitate suficientă de dioxid de carbon, camera se închide, iar gazul recoltat este colectat, concentrat și stocat într-un rezervor de lichid. La oprirea trenului, rezervoarele sunt golite, iar CO2 este  transportat direct în economia circulară a carbonului sau în locurile de captare geologică din apropiere. Aerul care nu conține dioxid de carbon iese apoi prin spatele sau pe dedesubtul mașinii și se întoarce în atmosferă.

Când un tren pompează frânele, sistemul său de frânare cu energie transformă impulsul înainte în energie electrică. Pe măsură ce sistemul de frânare este aplicat, energia este disipată sub formă de căldură și descărcată din partea superioară a trenului.

„Aceasta este energie risipită”, spune autorul principal E. Bachman, fondatorul CO2Rail. „Fiecare manevră de frânare completă generează suficientă energie pentru a alimenta 20 de locuințe medii pentru o zi, așa că nu vorbim despre o cantitate banală de energie”. Această energie, sugerează autorii, ar trebui folosită pentru a ajuta la atenuarea schimbărilor climatice.

În opinia autorilor, captarea directă a aerului devine o soluție climatică și mai viabilă, deoarece sistemul feroviar este deja în vigoare. „Infrastructura există”, spune Ozin. „Asta este concluzia. Tot ce trebuie să faci este să profiți de ceea ce este deja disponibil.”

Cercetătorii afirmă că un tren de marfă mediu cu aceste vagoane de captare directă a aerului ar putea elimina până la 6.000 de tone de dioxid de carbon pe an. Deoarece nevoile sale de energie durabilă sunt asigurate de surse la bord, prețul pe tonă este semnificativ mai mic decât cel al altor sisteme de captare directă a aerului. „Costul proiectat la scară este mai mic de 50 de dolari pe tonă, ceea ce face tehnologia nu doar fezabilă din punct de vedere comercial, ci și atractivă din punct de vedere comercial”, spune Bachman.

Autorii speră că această tehnologie ar putea avea un impact pozitiv dincolo de carbonul pe care îl elimină din atmosferă. „Am putea obține o buclă de feedback pozitiv în care încurajarea căilor ferate de a implementa pe scară largă aceste vagoane de captare directă a aerului ar putea scădea și mai mult emisiile de carbon, deoarece calea ferată este de aproximativ cinci sau șase ori mai eficientă decât camioanele”, spune Bachman. „Prin creșterea utilizării feroviare, creșteți eficiența întregului sistem de transport”. 

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu