După COP29, Republica Moldova așteaptă sprijin pentru proiectele sale de mediu și energie verde
Ministerul Mediului a cerut primăriilor informații despre volumul masei lemnoase de foc din fiecare localitate
Ministerul Mediului vrea să afle informații despre necesitățile și stocurile de lemne de foc care există în țară. Conducerea ministerului a solicitat administrațiilor publice locale să evalueze și să prezinte date despre volumul de masă lemnoasă necesar pentru fiecare localitate din țară.
„Majoritatea populației din mediul rural trebuie să fie asigurată cu lemne de foc în mod echitabil în perioada rece a anului, fără a dăuna fondului forestier național”, scrie într-un comunicat de presă difuzat de minister.
Demersul a fost inițiat la solicitarea prim-ministrei Natalia Gavrilița, pentru a face o analiză complexă și a elabora un program de măsuri care să asigure necesarul și accesul la lemn de foc pentru populația din mediul rural. Informația solicitată urmează a fi prezentată, până la data de 31 iulie, în format electronic, pe adresa de e-mail: lemnedefoc@mediu.gov.md.
Totodată, Ministerul Mediului le recomandă primăriilor să informeze localnicii despre posibilitatea adresării cererii pentru volumul de lemn de foc de care are nevoie pentru încălzire în sezonul de iarnă 2022-2023. Ulterior, lemnul de foc va fi comercializat de întreprinderile silvice teritoriale ale Agenției „Moldsilva” în baza listelor solicitanților de masă lemnoasă întocmite de primării (familii social vulnerabile, familii care nu dispun de alte surse de încălzire decât lemnul de foc, clădirile cu destinație publică, alte categorii de persoane și instituții etc).
„Ministerul Mediului, prin inițiativa dată, vrea să evite tăierile ilicite de masă lemnoasă, iar comercializarea volumului de masă lemnoasă solicitat să fie disponibil primordial pentru încălzire în sezonul de iarnă 2022-2023”, se mai spune în comunicat.
Potrivit reprezentanților ministerului, pădurile Republicii Moldova sunt o parte componentă a patrimoniului natural național şi sunt printre puținele surse regenerabile care oferă posibilitatea de a influența şi de a ameliora calitatea mediului înconjurător. Totodată, fondul forestier reprezintă și o sursă alternativă de încălzire a populației pe timp de iarnă, mai ales când țara se confruntă cu o criză energetică. În același timp, masa lemnoasă trebuie să fie recoltată și folosită rațional, ca să asigure necesarul de lemn pentru fiecare localitate.