Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Legea privind reglementarea și controlul organismelor modificate genetic, aprobată de Guvern
Cultivarea organismelor modificate genetic va putea fi restricționată sau interzisă pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Astfel prevede Legea privind reglementarea și controlul organismelor modificate genetic (OMG), aprobată astăzi de Guvern. Noul document stabilește măsurile de precauție în vederea prevenirii, supravegherii și detectării practicilor de utilizare a OMG, ceea ce va permite asigurarea protecției sănătății oamenilor şi a mediului.
Pe lângă cadrul legislativ necesar desfășurării activităților de obținere, testare, comercializare, import și export a OMG, documentul stabilește competențele Comisiei Naționale pentru Securitatea Biologică, dar și competența Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor în ceea ce privește inspecțiile și măsurile de control adecvate pentru introducerea și plasarea pe piață a OMG. Un rol important îi revine și Agenției de Mediu, care va elibera autorizațiile, va monitoriza și va raporta circularea acestor produse.
„Până la moment au existat un șir de lacune în procesul de reglementare a activităților cu organisme modificate genetic, printre care: cadrul legislativ inadecvat pentru asigurarea securității biologice, lipsa unor instrumente eficiente pentru prevenirea, detectarea şi constatarea practicilor de utilizare a OMG, ineficiența controlului de stat realizat asupra operațiunilor de obținere, testare și producere. Acestea, la rândul lor, creau bariere în procesul de autorizare a activităților cu organisme modificate genetic și pentru monitorizare adecvată, împiedicând supravegherea transfrontalieră efectivă”, se spune într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului.
„Organisme modificate genetic sau transgenic” este termenul folosit pentru a defini transferul de gene de la alte specii de plante, animale, bacterii, virusuri sau chiar umane pentru a-i conferi anumite proprietăți noi. Populația este reticentă la organismele modificate genetic, de aceea, regulamentele UE impun condiții stricte de etichetare, în mod special, pentru alimente.