fbpx

La 10 martie se dă startul campaniei de împădurire de primăvară

 La 10 martie se dă startul campaniei de împădurire de primăvară
Susține Ecopresa, distribuie!

Duminică, pe 10 martie, va începe campania de împădurire de primăvară. Peste 13 milioane de puieți de diverse specii așteaptă să fie plantați. La fel ca toamna trecută, președinta Maia Sandu, Ministerul Mediului și Agenția „Moldsilva” îi invită pe toți doritorii să dea o mână de ajutor. Vor fi sădiți puieți de stejar, paltin, ulm și salcâm.

„În acest an, continuăm acțiunea de înverzire din cadrul Programului Național de Împădurire. De aceea, duminică, pe 10 martie, vă îndemn să ieșiți cu toată familia, cu prieteni și colegi la plantat copaci, pentru o țară mai verde și un mediu sănătos”, invită președinta Maia Sandu.

Pentru activitățile de împădurire din această primăvară au fost pregătiți peste 13 milioane de puieți de stejar, paltin, ulm și salcâm. De asemenea, campania include și îngrijirea plantațiilor create anul trecut, „când am reușit împreună să regenerăm pădure pe 7 mii de hectare”, precizează șefa statului.

„Mai multe păduri înseamnă apă suficientă în fântâni și râuri, un aer mai curat, un sol mai roditor, iar toate acestea înseamnă un viitor mai sănătos și prosper pentru noi și pentru copiii noștri”, mai subliniază șefa statului.

Înscrierea participanților la plantări se poate face prin expedierea unui mesaj la adresa de email impaduriri2023@gmail.com sau la numărul de telefon 068589685, până la data de 6 martie (inclusiv).

Agenția Moldsilva menționează că persoanele care se înscriu la aceste plantări trebuie să coordoneze cu reprezentanții Agenției detaliile privind repartizarea lor în sectoarele disponibile pentru această zi.

Persoanelor înscrise reprezentanții Moldsilva le vor oferi detalii cu privire la „sectoarele disponibile, persoanele de contact din teritoriu (ingineri silvici şi ingineri pentru regenerare) şi alte informaţii utile”.

Agenția Moldsilva anunță că participarea la plantări va fi posibilă pe întreaga perioadă a lucrărilor de primăvară.

Cei care doresc să participe la plantarea din acest sezon pot identifica teritoriile pe care sunt așteptați accesând pagina web a Agenției Moldsilva, rubrica „Participă la plantări 2024”.

„Menționăm că locațiile marcate cu culoarea galbenă reprezintă sectoarele unde vor fi sădiți puieți în această primăvară. Aplicaţia interactivă oferă claritate privind sectoarele disponibile pentru plantări, persoane de contact şi zilele în care se poate planta în zonele respective”, menționează reprezentanții Moldsilva.

Surse de la Agenţia Moldsilva, contactate de Ecopresa, au precizat că, la fel ca în campaniile anterioare de înverzire, instituţia „poate repartiza locul pentru plantare, poate oferi puieţii de arbori şi instrumentele de lucru necesare”. Fiecare participant care va dori să răspundă apelului va trebui să-și asigure transportul pe cont propriu.

Timp de 10 ani, până în 2032, Programul Național de Împădurire prevede reabilitarea fondului forestier degradat și crearea de noi păduri pe o suprafață de 145 de mii de hectare. Programul se desfășoară sub egida președintei Maia Sandu.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Mariana Panea