fbpx

Grădiniţa „Povestea”, prima instituţie din Nisporeni ce a trecut la energia regenerabilă

 Grădiniţa „Povestea”, prima instituţie din Nisporeni ce a trecut la energia regenerabilă

Foto: albasat.md

Susține Ecopresa, distribuie!

Cei 290 de copii de la grădiniţa „Povestea” din oraşul Nisporeni au apă caldă de la energia solară, iar iarna vin în încăperi încălzite cu energie din biomasă. Trecerea la tehnologiile verzi a fost posibilă datorită investiţiilor Uniunii Europene. Grădiniţa „Povestea” este prima instituţie publică din oraşul Nisporeni care a trecut la energia regenerabilă, scrie albasat.md.

Din cauza costului mare la apa caldă şi a bugetului modest, anterior administraţia grădiniţei era nevoită să reducă din consumul de apă caldă. Ea era conectată la sistem doar iarna-toamna şi atunci utilizată cu moderaţie.

Tatiana Cociu, directoarea grădiniței incluzive „Povestea”: „Unul din proiectele, implementate la grădiniţă, a fost proiectul mare „Eficienţa energetică a clădirii, lucrări de reparaţie şi eficienţă” şi, inclusiv, proiectul ce ţine de construcţia cazangeriei pe bază de biomasă şi instalarea panourilor solare. Avem deja o perioadă de când a fost implementat acest proiect şi deja avem şi rezultatele, de care suntem bucuroşi şi mândri.   Atunci când este frig, includem cazangeria pe bază de biomasă  şi temperatura este una mai ridicată, este temperatura constantă în toate blocurile instituţiei, fiindcă este o instituţie foarte mare. Şi, în acelaşi timp, în permaneţă, avem apă caldă de la bateriile solare. Este o modalitate foarte eficientă, este o modalitate ieftină, comparativ cu perioada când noi încălzeam apa cu gaz.”

Colectoarele solare au fost conectate la sistemul de încălzire alimentat de o centrală termică pe bază de biomasă, care a înlocuit cazanul pe gaze naturale. Sistemul are o capacitate de 4 mii litri pe zi și reglează automat temperatura apei, pentru a evita supraîncălzirea în zile toride sau dezvoltarea bacteriilor atunci când temperatura apei din rezervor este redusă. Pe timp de iarnă sunt funcționale trei surse alternative de încălzire a apei menajere: de la colectoare solare, de la sistemul de încălzire pe biomasă sau de la sursa electrică clasică.

Investiţiile realizate de Proiectul Energie şi Biomasă, finanţat de UE, nu sunt singurele la grădiniţa „Povestea”. Autoritățile publice locale au efectuat și o serie de lucrări de îmbunătățire a eficienței energetice a clădirii cu o suprafaţă de aproape 2500 de metri pătrați. Astfel, cu sprijinul altor donatori, au fost instalate geamuri termopan, termoizolat acoperișul și pereții și modernizat sistemul interior de încălzire al clădirii.

Pentru instalarea sistemului termic pe biomasă şi al celui de producere a apei calde de la energia solară, Proiectul Energie și Biomasă a alocat 84, 5 mii Euro,  fonduri europene. Şi comunitatea a investit 15 mii de Euro, fonduri ale APL, dar şi contribuţia părinţilor.

Personalul, atât didactic cât şi auxiliar, se arată mulţumiţi pentru şansa de a activa în cadrul unei astfel de instituţii moderne.

 Valentina Andronache, educatoare la grădinița la”Povestea”: „ Ca şi multe alte grădiniţe, am beneficiat şi noi de foarte multe proiecte investiţionale, care ne-au creat condiţii benefice, pentru a educa copii sănătoşi.  Este foarte mare diferenţa dintre condiţiile care le aveam la început, când am început activitatea în grădiniţa respectivă şi condiţiile de astăzi.  Avem căldură, avem mediu frumos aranjat, toate acestea se datorează proiectelor care s-au investit în această grădiniţă.”

Datorită suportului Uniunii Europene grădiniţa incluzivă „Povestea” din oraşul Nisporeni, a devenit cea mai modernă grădiniţă din oraş. Aici activează 11 grupe de copii, care dispun de toate condiţiile necesare. Datorită sistemului de baterii solare, de pe acoperişul instituţiei, apa caldă este garantată tot timpul, iar pe timp friguros, temperatura în toate blocurile instituţiei este constantă.  Această instituţie, dar şi administraţia acesteia a demonstrat că totul este realizabil. De la o grădiniţă simplă, „Povestea” a ajuns să fie cea mai modernă din oraş.

În prezent, peste 40 de grădiniţe şi centre de sănătate din ţară au instalate, din fonduri europene, colectoare solare care sunt combinate cu centrale termice pe bază de biomasă, ce asigură confortul termic al copiilor și educatorilor, economii bugetare și dezvoltare locală.

AO Universal Media este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul “Promovarea valorilor și a proiectelor europene” în Nisporeni, Ungheni, Hâncești, Călărași și Strășeni.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!