„Generația Pădurii” în 2025: S-a dat startul campaniei de împădurire de primăvară: vor fi plantate 8 milioane de puieți pe 3.500 de hectare
![„Generația Pădurii” în 2025: S-a dat startul campaniei de împădurire de primăvară: vor fi plantate 8 milioane de puieți pe 3.500 de hectare](https://ecopresa.md/wp-content/uploads/2025/02/Plantari-2025-850x560.jpg)
Foto: Ludmila Hițuc, Ecopresa
În această primăvară, în Republica Moldova urmează să fie reabilitate și împădurite 3.500 de hectare de terenuri, prin plantarea a peste 8 milioane de puieți. Pe tot parcursul anului 2025 urmează să fie plantate cel puțin 7.000 de hectare de pădure (la fel ca în 2024).
Pe 1 martie, în 120 de locații din toate raioanele va începe campania de împădurire de primăvară. Ministrul Mediului ne invită să participăm la aceste plantări ca la o „clacă mare”, să fim umăr la umăr cu toții – autorități publice centrale și locale, sectorul privat, societatea civilă, oamenii care doresc să contribuie la crearea de noi păduri sănătoase acasă.
Din 2023 și până acum, o jumătate dintre primăriile din țară au oferit terenuri pentru plantări forestiere în cadrul Programului Național de Împădurire „Generația Pădurii”. În cei aproape doi ani de la lansarea programului, au fost reabilitate și împădurite 15.000 de hectare, prin plantarea a 65 de milioane de puieți forestieri. În locul fiecărui copac tăiat au fost plantați alții 12, iar obiectivul pentru anii următori este să fie sădiți alții 20.
Dintr-un împrumut extern, vor fi construite 3 pepiniere, un centru seminologic, 265 km de drumuri forestiere, 35 de depozite de lemn în raioane.
Campania națională de împădurire din primăvara anului 2025 a fost lansată luni, 10 februarie. Startul a fost anunțat de Sergiu Lazarencu, ministrul Mediului, și Victor Durbală, directorul Agenției „Moldsilva”, în cadrul unui eveniment (video) organizat la Geamăna, Anenii Noi, la care a participat și primarului localității, Eduard Sturza.
![](https://ecopresa.md/wp-content/uploads/2025/02/Lazarencu-Durbala.jpg)
„Ne-am adunat astăzi aici să anunțăm startul campanei de împădurire din primăvara 2025. Lunile februarie și martie reprezintă perioada optimă pentru plantarea puieților. Condițiile climatice favorizează prinderea rădăcinilor și dezvoltarea sănătoasă a acestora”, a spus ministrul Mediului.
Pe 1 martie, la Geamăna va începe plantarea a peste 30 de hectare de pădure pentru comunitate, pe terenuri alocate de autoritățile locale. În această localitate au fost plantate în 2023-2024 vreo 500 hectare de salcâmi, dar se dorește extinderea suprafețelor împăduririte până la 1.000 de hectare.
„Pe 1 martie, invităm autoritățile publice centrale și locale, sectorul privat, societatea civilă și toți cetățenii care vor să contribuie la protejarea naturii să vină aici, la Geamăna, să se implice și împreună să facem o clacă mare și să plantăm o pădure acasă, în țara noastră. Totodată, în toată țara vor fi disponibile alte peste 120 de locații pentru plantare, în toate raioanele. (…) Lucrurile mari și frumoase au menirea de a servi întreaga comunitate și trebuie făcute mereu împreună”, a menționat Sergiu Lazarencu.
Toți cei care doresc să participe la plantările din 1-15 martie pot alege terenuri din apropierea regiunii în care locuiesc pe site-ul Agenției „Moldsilva” www.moldsilva.gov.md, accesând butonul „Participă la plantări primăvara 2025”.
Potrivit ministrului, planul autorităților este ca în această primăvară să fie reabilitate și împădurite 3.500 de hectare, plantându-se peste 8 milioane de puieți. La lucrări va fi folosită „tehnica modernă de prelucrare a solului, inclusiv tractoarele, mulcerele noi procurate anul trecut și care permit plantarea la cele mai înalte standarde și contribuie la o rată ridicată de prindere a puieților”.
![](https://ecopresa.md/wp-content/uploads/2025/02/Tractor-teren-pregatit-padure.jpg)
În cadrul Programului Național de Împădurire „Generația Pădurii”, lansat în 2023, au fost împădurite 15.000 de hectare, prin plantarea 65 de milioane de puieți forestieri, a precizat Victor Durbală, șeful „Moldsilva”. Până în 2032 urmează să fie plantate în total 145.000 de hectare de pădure. În prezent, rata de împădurire a Republicii Moldova este de doar 11%, în timp ce media UE depășește 35%.
Prin acest proiect ambițios, autoritățile își propun să protejeze mediul, să combată schimbările climatice, să construiască un viitor verde pentru generațiile următoare. „O țară cu mai multe păduri înseamnă aer mai curat, un sol fertil, resurse de apă bogate și, cel mai important, oameni sănătoși”, a punctat ministrul.
În locul fiecărui copac tăiat au fost plantați alții 12
Din 2023, de la începutul programului național de extindere și reabilitare a pădurilor, „a crescut semnificativ numărul copacilor plantați, în comparație cu cei tăiați în cadrul lucrărilor silvice”, potrivit ministrului. În locul fiecărui copac tăiat, acum sunt plantați alții 12, iar în anii următori urmează să fie plantați 20, pentru a regenera cât mai repede ecosistemele.
Vor fi construite 3 pepiniere, un centru seminologic, 265 km de drumuri forestiere, 35 de depozite de lemn în raioane
„Am investit peste 300 milioane de lei în activitățile de împădurire, inclusiv în achiziționarea de tehnică, utilaje moderne, care au fost utilizate la plantarea primelor 15.000 de hectare de pădure. În 2024 am semnat un acord istoric de finanțare cu Banca Europeană de Investiții, în valoare de 200 milioane de euro – cea mai mare investiție în domeniul mediului. Cu acest suport, vom acoperi cheltuielile de plantare a peste 63.000 de hectare de pădure. Vom construi trei pepiniere moderne, un centru seminologic, peste 265 de km de drumuri forestiere, dar și peste 35 de depozite de lemn în toate raioanele țării”, a declarat ministrul Mediului.
El a subliniat că „succesul acestui program depinde în mare măsură de sprijinul primăriilor, care alocă terenuri pentru împădurire, contribuind astfel la crearea unui mediu sănătos pentru comunitățile noastre. Până în prezent, o jumătate dintre primăriile din țară au răspuns apelului, oferind terenuri pentru plantare. Aceasta înseamnă că mii de cetățeni din întreaga țară vor avea în apropiere mai multă pădure, aer mai curat, râuri și lacuri mai bogate și sol mai fertil”.
În 2025, primele păduri create în cadrul Programului național vor fi transmise înapoi primăriilor
Anul acesta urmează să fie transmise înapoi primăriilor primele păduri create în cadrul Programului național, a anunțat șeful „Moldsilva”.
„În continuare, silvicultorii depun toate eforturile necesare pentru a transforma și alte suprafețe în păduri sănătoase, pe care ulterior le vom transmite autorităților publice locale (APL). Este important să reamintim că majoritatea terenurilor care sunt alocate pentru împădurire sunt terenuri degradate, terenuri neproductive, accidentate sau cele care nu sunt bune pentru agricultură. Prin împădurirea lor, aceste terenuri sunt reintegrate în circuitul de utilitate publică, devenind astfel resurse valoroase pentru comunitățile locale, pentru țară. Pentru anul 2025 planificăm plantarea a cel puțin 7.000 de hectare, cu posibilitatea de a depăși această țintă în funcție de condițiile meteo favorabile și de resursele financiare disponibile”, a anunțat Victor Durbală.
„Ca să dispunem de material săditor de calitate, în entitățile silvice teritoriale din cadrul Agenției „Molsilva” s-a planificat creșterea a peste 41 de milioane de puieți forestieri, din peste 28 de specii de arbori și arbuști. De asemenea, pentru crearea următoarei generații de puieți forestieri vom recolta aproximativ 250.000 kg de semințe forestiere. În această primăvară, vom demara lucrări de reabilitare și extindere pe o suprafață de aproximativ 3.500 de hectare, pe terenurile autorităților publice locale, precum și pe terenurile din fondul forestier. Planificăm plantarea a peste 8 milioane de puieți de stejar, salcâm, frasin, paltin de câmp, paltin de munte, plop, glădiță, sălcioară și alte specii”, a mai anunțat Victor Durbală.
Republica Moldova a adoptat Programul Național de Împădurire în 2023, la inițiativa președintei Maia Sandu. Acesta prevede reabilitarea fondului forestier degradat și crearea de noi păduri pe o suprafață de aproximativ 150 de mii de hectare pe parcursul a 10 ani. Astfel, suprafețele de teren împădurit urmează să fie extinse până la 15% din teritoriu, de la actualele 10-11%.
Împădurirea de până în 2032 va costa 15 miliarde lei – aproximativ 1,5 miliarde de lei pe an. Guvernul a anunțat că 83% din banii necesari vor fi atrași sau împrumutați de la partenerii externi.
Republica Moldova are un grad de acoperire cu păduri printre cele mai scăzute din Europa. În plus, doar 47% dintre pădurile noastre (175.500 de hectare) „au valoare ridicată de conservare”.
Postări asemănătoare
![Digiqole ad](http://ecopresa.md/wp-content/uploads/2023/11/395341338_713890757432677_7651222638131249577_n.jpg)