fbpx

Asociația Jurnaliștilor de Mediu i-a premiat pe autorii celor mai bune materiale de presă pe teme de mediu

 Asociația Jurnaliștilor de Mediu  i-a premiat pe autorii celor mai bune materiale de presă pe teme de mediu
Susține Ecopresa, distribuie!

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din Moldova (AJMTEM) a organizat luni, 12 februarie, Gala Premiilor pentru Jurnalism de Mediu, ediția a VI-a, în cadrul căreia i-a premiat pe autorii celor mai bune 19 materiale de presă pe teme de mediu, publicate pe parcursul anului trecut.

La ceremonie au participat preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, consiliera-șefă a secției Cooperare pentru dezvoltare din cadrul Ambasadei Suediei, Karin Borovic, ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, ministrul Energiei, Victor Parlicov. În cadrul evenimentului, reprezentanţii mass-media și comunitatea de mediu au avut şi o discuţie pe tema „Subiecte de mediu prioritare în anul 2024”.

Gala Premiilor pentru Jurnalism de Mediu este susținută, de la prima ediție, de către Ambasada Suediei, care de-a lungul ultimilor trei ani a sprijinit şi dezvoltarea instituțională a Asociației Jurnaliștilor de Mediu.

„Este cu adevărat o bucurie să-i avem astăzi la eveniment nu doar pe participanții la acest concurs, pe experții din societatea civilă de mediu şi suntem onorați că alături de noi se află prima persoană în stat, Doamna președintă Maia Sandu. Este un semnal puternic pentru noi și ne încurajează să ne continuăm munca de jurnaliști de mediu”, a menţionat în discursul de deschidere directoarea executivă a Asociației Jurnaliștilor de Mediu, Lilia Curchi.

Concursul, care şi-a propus să stimuleze excelența în jurnalismul de mediu și abordarea profesionistă, consecventă și complexă a tematicii ecologice, devine tot mai popular, iar jurnaliștii participanţi demonstrează o sensibilitate deosebită față de problemele și provocările cu care se confruntă mediul înconjurător.

„Astăzi, onorăm munca și angajamentul jurnaliștilor care, deși sunt în presa generalistă, nu rămân indiferenți la problemele de mediu. Îi încurajăm să continue să investigheze și să aducă în atenția publică subiecte importante legate de mediu, să facă auzită vocea experților și a oamenilor de știință, dar și vocea oamenilor afectați, să caute istorii de succes care pot mobiliza și încuraja schimbări pozitive în viața noastră”, a menţionat Lilia Curchi.

Lilia Curchi îi mulţumeşte preşedintei Maia Sandu pentru participarea la eveniment

Președinta Maia Sandu i-a felicitat pe jurnaliștii premiați în cadrul Galei Premiilor pentru Jurnalism de Mediu și le-a mulțumit pentru modul în care au mediatizat Programul Național de Împădurire, iniţiat de domnia sa. „Vă îndemn ca în acest an să scrieţi despre noua campanie de împădurire, care va fi lansată în această primăvară”, a spus Maia Sandu.

De asemenea, președinta a subliniat importanța jurnalismului de mediu în contextul integrării europene a Republicii Moldova. „Implementarea politicii de mediu a Uniunii Europene presupune adoptarea unor rigori stricte în domenii precum gestionarea deșeurilor, dar și măsuri eficiente pentru protecția apei potabile, solului și aerului”, a accentuat şefa statului.

La rândul său, ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, a spus că „este un prilej de mândrie faptul că avem un eveniment dedicat jurnalismului în domeniul mediului”. „Este o satisfacţie să ai cu cine comunica pe această tematică. Vreau să vă mulțumesc pentru toată dedicația pe care ați avut-o până acum, pentru faptul că transpuneți limbajul politic, juridic într-un limbaj clar pentru cetățeni”, a remarcat ministra.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a spus că este „puțin gelos” că „pe domeniul jurnalismului de mediu există o comunitate întreagă și un asemenea concurs” care atrage interesul societăţii. „Aș vrea să discutăm mai mult despre dezvoltare, investiții, decarbonizare, eficiența energetică. Să discutăm cum le putem aduce beneficii oamenilor reducându-le facturile prin creşterea eficienței energetice, cum putem reduce emisiile de gaze cu efect de seră, integrându-ne în Uniunea Europeană. Pentru aceasta, am nevoie de sprijinul mass-media și cred că vom lansa în curând o inițiativă pentru jurnaliștii ce scriu pe teme de energie”, a declarat ministrul.

Reprezentanta Ambasadei Suediei, Karin Borovic, a spus că „mass-media și jurnaliștii au un rol deosebit de important în facilitarea liberei exprimări și, de asemenea, în sporirea diseminării informației și bunelor practici în rândul cetățenilor”. „Să acționăm pentru îmbunătățirea și protejarea mediului, conservarea și valorificarea  responsabilă a resurselor naturale, pentru un viitor european mai bun pentru noi toți și pentru urmașii noștri”, a îndemnat diplomata.

Mai multe fotografii de la eveniment – pe pagina de Facebook a AJMTEM

În cadrul celei de-a şasea ediţii a Galei Premiilor pentru Jurnalism de Mediu, au fost acordate 19 premii și mențiuni, la cinci categorii:

Presa scrisă:

Locul I – Vasile Ursachi/Ziarul de Gardă – „Trăim cu frică”. Cum afectează activitatea industrială sănătatea locuitorilor din satul Mateuți, Rezina.

Locul II – Marina Gorbatovschi/Ziarul de Gardă – „Două perechi de mâini și un câine luptă pentru supraviețuirea lacului Manta: „Dacă nu-l curăță, e terminat. E catastrofă ecologică”.

Locul III – Victoria  Borodin/Ziarul de Gardă – „Stăpânii petrolului extras în R. Moldova. Intermediari din lumea K1 au intrat în afacerea cu hidrocarburi”

Mențiune – Svetlana Cernov/ Est-Curier – Criuleni – „Panouri solare: soluția cu multe provocări în calea spre independența energetică”

TV:

Locul I – Constantin Niculae/TV8 – „Împădurim țara, dar avem cu ce? Starea pepinierelor permanente: Din cele 31, doar una are irigare modernă”

Locul II – Vlada Tomescu/ JurnalTV.md – „Chișinăul se îneacă în deșeuri”

Locul III – Dorin Rusu/ TV NORD – „Interesele stâncoase de la Horodiște”

Locul III – Ștefan Bejan/ TV8.MD – „Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova”

Mențiune – Adela Ouș/ Compania Teleradio Moldova – „Movila Măgurii”

Mențiune – Ion Răilean/ TVR Moldova – „La Râșcova învățăm să creștem legume în mod natural”

Online:

Locul I – Felicia Crețu/ CU SENS – „La straja mediului cu un pix și o hârtie”

Locul II – Patricia Mihaila/ Moldova.org  – „Prin pajiști și lunci: botanista care redescoperă flora din Moldova”

Locul III – Carolina Buimestru/ Europa Liberă Moldova – „Cum un copil a crescut timp de un an 100 de stejari”

Locul III – Olga Scripnic/ Agora.md – „De ce aș sorta eu? Drumul deșeurilor și motivele pentru care contează unde este aruncat gunoiul”

Mențiune – Georgeta Carasiucenco/Moldova.org – „Cum obții un certificat ecologic pentru fructe și legume”

Transfrontalier:

Locul I – Ilie Gulca/TV8 – „Prizonierii MGRES”. O investigație transfrontalieră realizată de jurnaliști din Moldova și Ucraina

Locul II – Cornelia Cozonac/ Centrul de Investigaţii Jurnalistice – „ECOCID: Animalele și păsările din Europa, ținta criminalilor de război ruși”.

Categoria Cea mai activă redacție:

Echipa „Moldova gândește” și „Ziarul de Gardă”.

Concursul „Premii pentru Jurnalism de Mediu” a fost lansat în anul 2013 de către Asociaţia Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic (AJMTEM).

Pentru detalii, contactați: ecopresa@ecopresa.md

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!