FOTO/ La 71 de ani distanță, un vultur negru, surprins în Moldova. A vizitat țara noastră timp de trei zile
În perioada 13-15 februarie Republica Moldova a fost vizitat de un vultur negru, informează Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii. Pasărea este un subadullt care provine din Spania și care a fost relocat anul trecut în Bulgaria în cadrul unui program de reintroducere a speciei. Tânărul vultur a primit numele de Djuranlyi și a fost echipat cu transmițător satelitar.
Vizita lui Djuranlyi din data de 15 februarie 2022 s-a produs la 71 de ani de la ultima observație oficială și documentată a unui vultur negru în Moldova.
Djuranlyi a intrat în Republica Moldova pe data de 13 februarie 2022, lângă localitatea Etulia Nouă. După o noapte petrecută în raionul Cahul, pasărea și-a continuat zborul până în nordul țării, oprindu-se în raionul Telenești, lângă localitatea Pistruieni. Acolo a fost observată în dimineața zilei de 15 februarie de către membrii SPPN Silvia Ursul și Alexandr Turcan.
„Pasărea se afla pe un teren agricol și aștepta ca aerul dimineții să se încălzească, pentru a decola cu ajutorul curenților de aer. Din când în când era vizitată de corbi teritoriali și curioși. Înainte de prânz și-a luat zborul în direcția nord-vest, îndreptându-se spre regiunea Vinița din Ucraina”, povestesc membrii SPPN.
Potrivit ornitologilor, vulturii juvenili pribegesc adesea până la atingerea maturității, putând parcurge distanțe impresionante. În doar câteva luni de la eliberare, Dzhuranli a parcurs mii de kilometri, traversând Bulgaria, Turcia și Grecia. După ce s-a reîntors în Bulgaria, vulturul a călătorit în România, unde și-a petrecut aproape întreaga iarnă.
Această specie este considerată dispărută din Republica Moldova. La începutul anilor 1900 existau câteva perechi de vulturi negri care cuibăreau în regiunea Cornești care au dispărut din cauza persecuției umane, tăierii arborilor bătrâni, lucru care s-a răsfrânt și asupra altor specii de vultur: vulturul pleşuv sur (Gyps fulvus) dar și acvilelor de mari dimensiuni: Acvila de câmp (Aquila heliaca), acvila de munte (Aquila chrysaetos) etc. O altă cauză a dispariției păsărilor, a fost otrăvirea secundară cu poluanți de tip DDT. Ultimul exemplar de vultur negru în Republica Moldova a fost văzut în iulie 1951, fiind împușcat lângă Ungheni.