fbpx

„Fii Piratul Plasticului”. Cum poți să participi la Ziua Mondială a Curățeniei?

 „Fii Piratul Plasticului”. Cum poți să participi la Ziua Mondială a Curățeniei?

Foto: Centrul Național de Mediu

Susține Ecopresa, distribuie!

Anual, în a treia sâmbătă a lunii septembrie, omenirea marchează Ziua Mondială a Curățeniei, una dintre cele mai mari acțiuni civice din lume, ce reunește milioane de voluntari, guverne și organizații din 191 de țări.

Această campanie este considerată nu doar o amplă activitate de salubrizare, ci și o modalitate de accelerare a schimbărilor. În acest mod, țările participante își propun să implice 5% din populație, pentru a grăbi trecerea la economia circulară și dezvoltarea durabilă.

Foto: Ecopresa

Republica Moldova participă la Ziua Mondială a Curățeniei deja de cinci ani. Anul acesta, Centrul Național de Mediu și Centrul Republican „Gutta-Club” organizează, în perioada 15 – 16 septembrie, o campanie națională cu activități de salubrizare în peste 120 de localități. În total, în aceste acțiuni sunt implicați peste 1 500 de voluntari, reprezentanți ai autorităților publice locale, ai instituțiilor de învățământ, precum și ai societății civile.

Pentru participare la activitățile de salubrizare din cadrul campaniei, #ziuamondialăacurățeniei #worldcleanupday2023 în Moldova, este nevoie să accesați harta locațiilor și să contactați persoanele responsabile de organizare.

Harta locațiilor. Foto: Centrul Național de Mediu

Obiectivul major al evenimentului este colectarea separată a deșeurilor, în special a plasticului de pe malurile râurilor, râulețelor și izvoarelor. După caz, aceste deșeuri vor fi repartizate ulterior operatorilor specializați în prelucrarea deșeurilor.

Sursa foto: Ecopresa

Potrivit statisticilor oficiale, circa 90% din plasticul importat și cel generat la nivel global, acumulat în ultimii cel puțin 10 ani, sunt eliminate prin depozitare în amestec cu gunoiul menajer.

Un studiu privind deșeurile din plastic în Republica Moldova, prezentat la Chișinău în februarie 2023, arată că, anual, reciclăm în medie doar 7% din deșeurile din plastic. Totodată, peste 90% din deșeurile din plastic nereciclat ajung la gropile comune de gunoi, în mare parte, neautorizate, ce nu corespund cerințelor ecologice.

Campania de salubrizare din anul 2023 din Republica Moldova se desfășoară în cadrul proiectului „Fii Piratul Plasticului”, cu susținerea financiară a Programului de Granturi Mici (SGP) – un program corporativ al Global Environment Facility (GEF) – implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, și cofinanțată de Guvernul Suediei. Partener al campaniei este Ministerul Mediului al Republicii Moldova.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari