fbpx

Cușca bună pentru câine în timpul iernii și de ce „paznicul” gospodăriei nu trebuie ținut pe lanț

 Cușca bună pentru câine în timpul iernii și de ce „paznicul” gospodăriei nu trebuie ținut pe lanț

Sursa foto: Freepik

Susține Ecopresa, distribuie!

Câinii de curte, cărora le-am încredințat misiunea dificilă de a ne supraveghea casa și ograda, au nevoie de o grijă specială din partea noastră pe timpul iernii. Ei sunt membri ai familiei, nu doar „paznici” sau „accesorii” pentru gospodărie. Haideți să trecem în revistă un set de recomandări care ne ajută să înțelegem necesitățile prietenilor noștri patrupezi. Am stat de vorbă pe această temă cu expertul Karl Luganov, apărător al animalelor de companie.

Cușca potrivită pentru câine: din lemn, nici prea mare, nici prea mică, cu izolare termică  

Oamenii deja au creat și cuști cu încălzire pentru câini. Asemenea căsuțe pentru iarnă pot avea un sistem de încălzire electrică (inclusiv cu raze infraroșii) montat în căptușeala pereților și/sau a podelei. Am verificat pe internet – pot fi găsite și în Republica Moldova.

Cușca bună pentru câine este din lemn, cu dimensiuni potrivite, izolată împotriva frigului, are o streașină, iar podeaua îi este ridicată de la sol, pentru a preveni contactul cu umezeala. Nu trebuie să aibă crăpături prin care să bată vântul și să pătrundă umezeala.

Este bine să fie confecționată din lemn, dar nu din metal sau plastic, care pot deveni prea reci iarna și prea fierbinți vara.

Cușca trebuie adaptată la mărimea câinelui: să fie suficient de mare pentru ca animalul să poată sta în picioare în ea, să se întoarcă și să se întindă confortabil. Nu trebuie să fie nici prea mare, pentru a nu se pierde în van căldura animalului pe timp de iarnă.

Pereții și podeaua cuștii pot fi căptușiți cu lână sau cu orice alt material izolator potrivit. Ca așternut (peste podeaua izolată) sunt recomandate paiele curate și uscate sau rumegușul de lemn (trebuie schimbate periodic, pe măsura necesității). Păturile și pernele nu sunt potrivite pentru căsuța câinelui din curte – se umezesc repede și nu-i țin de cald animalului.

Intrarea în cușcă trebuie protejată de frig și precipitații cu o perdea din material gros (de exemplu, cu pânză densă, foaie de cort sau cauciuc).

Un gospodar bun nu-și lasă câinele afară pe vreme rea”

„Cel puțin un perete al cuștii trebuie să fie mai cald (căptușit) – câinele se lipește de acesta atunci când doarme. Unii oameni căptușesc toți pereții cuștii, pentru a-i asigura un confort mai bun câinelui. Podeaua de asemenea trebuie izolată și pe ea să fie așternute paie, care rețin căldura și îl ajută pe animal să se încălzească. Paiele trebuie schimbate pe măsură ce se umezesc și se murdăresc – după ninsoare sau ploaie, câinele are labele murdare când reintră în cușcă”, spune Karl Luganov, expert în domeniul protecției animalelor de companie, solicitat de Ecopresa.

„Constat cu tristețe că, din cele văzute prin diverse localități, cuștile câinilor sunt făcute foarte prost. Foarte puține sunt suficient de spațioase. Multe sunt făcute din tablă, din butoaie de metal – sunt total nepotrivite, în dezacord total cu o atitudine corectă și umană față de animale”, adaugă interlocutorul.

„Există o zicală că „un gospodar bun nu-și lasă câinele afară pe vreme rea”. Pe timp de ger, când condițiile meteo sunt aspre, câinele poate fi luat în casă – să fie lăsat pe coridor, la bucătărie sau în altă încăpere în care este cald. Asta, desigur, dacă stăpânul își iubește animalul și îl respectă…”, adaugă Karl Luganov.

Fără lanț – așa este cel mai bine

Câinii nu ar trebui deloc ținuți în lanț, dar într-un spațiu împrejmuit suficient de mare, unde să se poată mișca liber – curtea întreagă sau doar o parte din ea.

Dacă, totuși, lanțul este absolut necesar, acesta trebuie să aibă o lungime suficientă, de cel puțin 3 metri, pentru a-i permite câinelui să se miște și să existe o oarecare distanță între farfuria cu mâncare și locul pe care-l folosește ca toaletă.

Lanțul nu trebuie să fie greu și, de asemenea, trebuie să aibă un mecanism rotativ la ambele capete, pentru a-i preveni încâlcirea.

Chiar dacă gospodarul decide că nu poate renunța complet la lanț, câinele trebuie eliberat în fiecare zi timp de câteva ore, pentru a se mișca liber într-un spațiu sigur.

Mișcarea este esențială pentru sănătatea fizică și mentală a animalelor de companie. Totodată, câinii sunt animale sociale și au nevoie de interacțiune regulată cu oamenii, pentru a nu deveni apatici sau agresivi.

„Am văzut cazuri când câinele este ținut pe lanț din motivul că „poate pătuli florile”. Deși nu este o mare greutate să împrejmuiești florile cu un mic gard, așa încât câinele să nu aibă acces la ele”, povestește Karl Luganov.

Mâncarea și apa pe timp de iarnă

Iarna, mâncarea câinelui trebuie să fie mai consistentă, cu mai multe calorii (carne, grăsimi, orez fiert sau legume fierte) și să-i fie servită caldă în zilele reci. Farfuria câinelui nu este ladă de gunoi, în ea nu se pun lături. Câinele nu se ține cu pâine goală – aceasta nu-i asigură niciun fel de substanțe nutritive. De asemenea, nu trebuie hrănit cu oase fierte. Pentru a evita fracturile dentare și alte leziuni, chiar și oasele crude trebuie alese cu mare grijă – să fie cât mai moi posibil (coaste sau bucăți din pieptul animalelor tinere, de exemplu). În general, este recomandat ca animalul de companie să consume oase cât mai rar sau chiar deloc. În sezonul rece, sunt indicate şi suplimente cu vitaminele A, E, grupul B, pentru sănătatea pielii şi blănii.

Apa câinelui trebuie încălzită puțin înainte de servire și apoi verificată des iarna, pentru că poate îngheța. Pentru a preveni formarea crustei de gheață, în bol poate fi așezată o bilă din cauciuc sau plastic care plutește pe suprafața apei.

Toate animalele din gospodărie au nevoie de condiții potrivite pe timp de iarnă, inclusiv de curățenie și lumină în grajd – la acest link găsiți un articol publicat anterior de Ecopresa.

CITEȘTE ȘI: Ciparea câinilor cu stăpân la Leova – un proiect în premieră pentru Republica Moldova

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Eleonora Lisnic

Leave a Reply