Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Cum cetățenii pot semnaliza problemele privind exploatarea resurselor naturale din Moldova
În ce localități avem resurse minerale și care din ele sunt escavate putem afla pe o hartă interactivă elaborată de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”. Harta prezintă informații despre carierele și minele din țară și caracteristicile acestora. În plus, pe hartă cetățenii pot semnala extracțiile frauduloase, carierele ilegale, dar și alte probleme de mediu.
Autorii proiectului spun că prin intermediul hărții doresc să îmbunătățească transparența și evidența resurselor naturale în Republica Moldova. „Subiectul gestionării substanțelor minerale utile este foarte puțin discutat în societate, iar puținele rapoarte și date statistice publicate pe acest subiect indică asupra unor probleme sistemice ce țin de lipsa de transparență în procesul de evidență a resurselor minerale, dar și de gestionarea defectuoasă a acestora”, a menționat Iurie Morcotîlo, economist în cadrul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”.
Deși la moment nu există estimări exacte ale prejudiciilor economice și de mediu rezultate din utilizarea substanțelor minerale utile, raportul din 2017 publicat de Inspectoratul Ecologic de Stat, estimează valoarea prejudiciului aferent depășirii limitelor perimetrului minier la 30 milioane lei, iar în perioada 2010-2017 – la 214 milioane lei.
O altă sursă de pierderi și prejudicii aduse mediului este extragerea masivă din cariere și mine neautorizate. Doar în 2017 au fost depistate 237 de cariere neautorizate, dintre care 133 de argilă cu suprafața de 103,04 ha, de nisip – 83 cu suprafața de 98,55 ha și 21 de piatră, cu suprafața de 35,61 ha.
Astfel, autorii proiectului își propun să creeze o rețea de avertizori locali formată din organizațiile de mediu, jurnaliști, activiști, dar și publicul larg pentru semnalizarea carierelor neautorizate, extracțiilor frauduloase și problemelor de mediu ce rezultă din exploatarea intensivă a resurselor. „Astfel că lansăm un apel către toți cei interesați de acest subiect să se alăture inițiativei ”, a spus Tatiana Savva, economistă în cadrul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”.
Harta interactivă poate fi accesată AICI.