Costa Rica şi Milano, printre câştigătorii premiului Earthshot pentru protecţia mediului, creat de prinţul William
Iniţiative din Milano şi Costa Rica s-au numărat duminică printre câştigătorii Earthshot Prize, un premiu care recompensează proiecte din domeniul protecţiei mediului, creat de prinţul William al Marii Britanii, care i-a criticat recent pe liderii mondiali pentru răspunsul lor neinspirat în faţa crizei generate de schimbările climatice, informează Reuters și Agerpres.
Premiile Earthshot au fost create în scopul găsirii unor soluţii, cu ajutorul unor tehnologii sau strategii inovatoare, la cele mai presante probleme de mediu cu care se confruntă planeta noastră. Câştigătorul fiecăreia dintre cele cinci categorii este recompensat cu 1 milion de lire sterline (1,37 de milioane de euro).
Oraşul Milano a fost desemnat câştigătorul categoriei ”Construirea unei lumi fără risipă” pentru dezvoltarea unor centre care recuperează alimente pentru a le oferi apoi persoanelor vulnerabile, iar Costa Rica s-a impus la categoria “Protejarea şi refacerea naturii” în urma implementării unor programe care prevăd recompense financiare pentru rezidenţii care plantează copaci şi refac ecosisteme.
Organizaţia indiană Takachar a fost premiată la categoria “Curăţarea aerului” pentru o tehnologie inovatoare, care, atunci când este montată pe tractoare, reduce emisiile de gaze cu până la 98% şi transformă reziduurile agricole în produse pentru fertilizarea solului. Proiectul Coral Vita din Bahamas a fost premiat pentru o metodă de creştere accelerată pe uscat, în bazine, a coralilor, care sunt apoi replantaţi în recife afectate de poluare şi de încălzirea oceanelor. Un grup thailandezo-germano-italian a fost recompensat pentru AEM Electrolyser, o tehnologie care foloseşte energie regenerabilă pentru a produce hidrogen, un produs ecologic, prin despărţirea apei în elementele sale constituente, oxigen şi hidrogen.
”Trăim în cele mai importante vremuri din istoria omenirii”, a spus prinţul William, al doilea în ordinea de succesiune la tronul Marii Britanii, într-un mesaj video difuzat în cadrul ceremoniei, care a avut loc la Londra.
”Acţiunile pe care alegem să le facem sau să nu le facem în următorii 10 ani vor determina soarta planetei în următorii o mie de ani”, a mai spus el.
Mai mulţi membri ai casei regale britanice au făcut recent o serie de declaraţii pe teme legate de protecţia mediului.
Joi, prinţul William a adus o critică voalată miliardarilor implicaţi în cursa pentru turismul spaţial, spunând că cele mai luminate minţi ale omenirii ar trebui să se concentreze mai degrabă asupra rezolvării problemelor de mediu cu care se confruntă planeta noastră.
Regina Elisabeta a II-a s-a declarat la rândul ei iritată de liderii mondiali care vorbesc despre schimbările climatice, dar nu întreprind nicio acţiune pentru combaterea încălzirii globale, adăugând că nu sunt cunoscute deocamdată numele tuturor şefilor de state şi de guverne care vor participa la apropiata Conferinţă ONU privind schimbările climatice (COP26), care va începe pe 31 octombrie în Glasgow, în Scoţia.