Au reizbucnit incendiile în Franța. 6000 de hectare mistuite de flăcări și mii de persoane evacuate
Incendiile care au reizbucnit în sud-vestul Franţei, în Gironde, unde în iulie a avut loc un incendiu uriaş, au devastat începând de marţi după-amiază 6.000 de hectare de pădure de pin. În consecință, au fost evacuate 6.000 de persoane.
Este un incendiu „foarte viguros, care a progresat toată noaptea la sud-est de Landiras, eveniment similar cu cel din iulie”, a rezumat în faţa jurnaliştilor Martin Guespereau, prefect delegat al departamentului francez Gironde.
De la 400 de hectare mistuite marţi seara, bilanţul a crescut peste noapte la 6.000 de hectare. Un „incendiu major”, „mult mai virulent şi mai rapid în această noapte decât în iulie”, a descris, la rândul său, un reprezentant al departamentului local de pompieri, Marc Vermeulen, acest fenomen devastator.
Ca urmare a fumului dens care a cauzat „probleme de vizibilitate”, prefectura a decis să întrerupă circulaţia în ambele sensuri pe autostrada A63 între Bordeaux şi Bayonne, scrie Agerpres.
În faţa răspândirii flăcărilor, 3.600 de persoane au fost evacuate marţi, în cursul nopţii, din municipalităţile Saint-Magne, Belin-Béliet şi Hostens, iar alte 2.000 de persoane sunt „în curs de evacuare”, la fel ca şi 200 din Landes.
Incendiul de la Landiras, la 40 de kilometri la sud de Bordeaux, care a devastat aproape 14.000 de hectare de pădure în iulie, fără a provoca victime, nu a fost „niciodată declarat stins”, fiind plasat sub supraveghere permanentă. El a reizbucnit marţi după-amiază din cauza „vremii extrem de nefavorabile”, provocată „de caniculă, aer uscat (şi) vegetaţie uscată”.
Incendiul a distrus, de asemenea, 16 gospodării, fără a provoca victime, în mai multe zone din Belin-Béliet unde era în desfăşurare o operaţiune de evacuare a circa 2.000 de persoane. Aproximativ 500 de pompieri intervin la faţa locului, ajutaţi de aeronave ale Apărării Civile, pentru stingerea incendiilor.
Iulie 2022 a fost luna recordurilor triste în Franţa – a fost a doua cea mai aridă lună înregistrată vreodată în această ţară, după martie 1961 şi, în plus, s-au înregistrat suprafeţe record de terenuri pârjolite. Peste 50.000 de hectare au fost mistuite de flăcări începând din ianuarie, conform Sistemului European de Informaţii privind Incendiile Forestiere (EFFIS), care deţine statistici comparabile din 2006.