(VIDEO) Albinele ne pun hrana pe masă. O zi în stupina familiei Bandur
(VIDEO) Albinele ne pun hrana pe masă. O zi în stupina familiei Bandur

Foto: Ludmila Hițuc
Pentru un gram de miere e nevoie de munca a circa 25 de albine. Într-o singură zi, un stup poate produce între 2 și 7 kilograme de miere. O albină lucrătoare trăiește doar 40 de zile în sezonul de cules, în timp ce regina albinelor poate ajunge până la șase ani de viață. Astăzi e despre ele – e Ziua Mondială a Albinelor – și am mers în vizită la familia Bandur din Durlești, care de 13 ani se ocupă cu apicultura.
În prezent, familia îngrijește 120 de stupi. „Acasă au rămas familiile mai slabe, vreo 35. În rest sunt plecate la muncă… peste hotare, cum spunem noi când le ducem după cules polen”, adaugă Vadim Bandur cu umor.

Schimbările climatice, piața de desfacere, lipsa forței de muncă – printre probleme cu care se confruntă apicultorii
Pentru familia Bandur, schimbările climatice au devenit o reală provocare. „Una din problemele care nu depinde de noi este clima, care în ultimii ani este total diferită față de cum era mulți ani în urmă”, spune Marina Bandur.
„Bătrânii apicultori povestesc că înainte era mai favorabil pentru apicultură. Ieșeai din iarnă cu familii mai bogate și aveai un sezon bun”, povestește apicultoarea.
„Sunt momente când vara, în loc ca albina să ne aducă nouă nectar, noi trebuie să avem grijă să le hrănim. Sau suntem nevoiți să le transportăm mai des. Găsind surse de nectar – adică lanuri de flori în zone anumite. De exemplu, într-un an am plecat chiar la nord, unde a plouat acolo. Aici, la centru, sud, era total tot uscat și nu erau flori”, continuă, Vadim Bandur.
Pe lângă schimbările climatice, familia se confruntă și cu dificultăți legate de piața de desfacere și forța de muncă. „Nu prea sunt doritori să lucreze, chiar dacă îi plătești. De exemplu, când trebuie să mutăm albinele noaptea sau la extras mierea – e muncă grea și nu se găsesc oameni”, spune Marina.
„Nu am avut niciodată probleme de mortalitate”. Cum își protejează familia Bandur albinele de stropiri
Siguranța albinelor depinde, în mare parte, de buna comunicare cu agricultorii, ne spune Vadim. „Noi cunoaștem că acel agricultor care plantează rapiță, de exemplu, stropește în fiecare an la început de primăvară sau când maximum 30% din floare este înflorită. Noi ne-am asigurat cu ce stropește el, dacă e inofensiv pentru albină. Iar a doua sau a treia zi după stropire putem veni cu albinele. Nu am avut niciodată probleme de mortalitate. În primul rând, pentru că e o conlucrare cu unul și același agricultor”, explică Vadim Bandur.

O resursă utilă pentru apicultori este platforma BeeProtect, care oferă informații despre perioadele și tipurile de tratamente fitosanitare aplicate pe terenuri.

„Dacă ar dispărea albina, în câțiva ani am dispărea și noi” – rolul albinei pentru omenire
Pe lângă producția de miere, albinele au un rol esențial în polenizare, contribuind la dezvoltarea culturilor agricole. „Fără albine, recoltele ar fi mult mai slabe. În unele țări unde albinele practic au pierit, oamenii sunt nevoiți să polenizeze manual florile. Dacă ar dispărea albina, în câțiva ani am dispărea și noi”, avertizează Vadim.

Curiozități despre viața albinelor
„O albină lucrătoare trăiește în sezonul de cules aproximativ 40 de zile, iar pentru un gram de miere e nevoie de efortul a circa 25 de albine”, povestește Marina.
„Regina albinelor trăiește până la 6 ani și este hrănită cu lăptișor de matcă. Trântorii, masculii, au un singur rol – reproducerea – și nu sunt înarmați cu ac, fiind ușor de recunoscut datorită dimensiunii mai mari”, continuă ea.

Mișcările rapide ale aripilor albinelor sunt impresionante: „O albină bate din aripi de aproximativ 230 de ori pe secundă. E o cifră imensă”, completează Marina.
„Stupul e ca un organism bine organizat. Există albine cercetașe, care caută surse de nectar, albine care adună polen, altele care îngrijesc regina. Fiecare își are rolul său, iar când totul funcționează bine, culesul este pe măsură”, concluzionează Vadim Bandur.
Sub brandul BandurApis, produsele familiei Bandur le găsiți la piața EcoLocal din Chișinău în fiecare sâmbătă.

Apicultura în cifre
Conform datelor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), în Republica Moldova sunt înregistrați 9.421 de apicultori autorizați, dintre care 3.319 dețin formă juridică de activitate, având Pașaport al stupinei.
Numărul familiilor de albine a crescut de la 98.300 în 2008 la 265.000 în 2024, înregistrând o creștere de 2,6 ori, se arată într-un comunicat emis de Universitatea Tehnică a Moldovei.
„Totodată, exporturile de miere, care au atins un vârf de peste 5.000 de tone în 2017, au scăzut la aproximativ 4.000 de tone în 2024, diminuarea fiind cauzată în special de schimbările climatice și alte provocări economice”, potrivit datelor oficiale.
Postări asemănătoare
