fbpx

Prima plantare de puieți cu rădăcină protejată la Hârbovăț: 5400 de puieți plantați cu succes

 Prima plantare de puieți cu rădăcină protejată la Hârbovăț: 5400 de puieți plantați cu succes
Susține Ecopresa, distribuie!

Republica Moldova și-a pus scopul ambițios de a împăduri 145.000 de hectare de pădure în următorii 10 ani. Pentru a sprijini acest efort, Serviciul Forestier American a hotărât să le dea o mână de ajutor silvicultorilor moldoveni și a desfășurat toamna trecută un training despre creșterea materialului săditor cu rădăcina protejată. Acest tip de puieți asigură o rată de prindere de peste 80%, comparativ cu rata de cel mult 50-60% în cazul puieților cu rădăcină nudă. 

După participarea la training, Întreprinderea Silvică Tighina, și în mod special ocolul silvic Hârbovăț, a fost selectat pentru un proiect pilot. În decursul unui an, în sera ocolului silvic au fost crescuți puieți de stejar pedunculat și de alte specii prin metoda containerizată.  

În această toamnă, la Hârbovăț au fost plantați 5400 de puieți, dintre care 3333 de stejar cu rădăcină protejată, în cadrul unei acțiuni la care au participat și studenți de la silvicultură ai Colegiului de Ecologie din Chișinău.

Vasile Bobea, șeful ocolului silvic „Hârbovăț”, ne-a oferit detalii despre plantare: „Am recurs la plantarea de material cu rădăcina protejată deoarece în zona respectivă condițiile staționare sunt foarte aride, cu lipsă de precipitații. Totodată, facem un mix de puieți cu rădăcină protejată și rădăcina nudă pentru a observa pe viitor cum evoluează regimul de creștere al acestora.” 

Vasile Bobea, șeful ocolului silvic „Hârbovăț”
Vasile Bobea, șeful ocolului silvic „Hârbovăț”

Bobea a subliniat și eficiența metodei alese: „Dacă anterior plantam puieți cu rădăcina nudă și aveam o rată de reușită de aproximativ 50-60% în condițiile de stepă, acum, cu rădăcina protejată, sperăm la o rată de prindere de minimum 80%, așa cum prevede planul de lucru.” 

În plus, proiectul de plantare contribuie la extinderea suprafețelor împădurite în cadrul Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor. Sera în care au fost crescuți puieții a fost renovată complet cu sprijinul Serviciului Forestier American, ceea ce a permis obținerea unor rezultate frumoase. 

O parte dintre puieții cu rădăcină protejată crescuți în pepiniera ocolului silvic „Hârbovăț”.
O parte dintre puieții cu rădăcină protejată crescuți în pepiniera ocolului silvic „Hârbovăț”

 „Suntem complet implicați în ciclul de producere a puieților cu rădăcina protejată – de la colectarea semințelor și pregătirea acestora până la plantarea pe teren. Testăm patru specii: stejarul pedunculat, paltinul de munte, frasinul și pinul negru, iar rezultatele sunt bune la toate”, a spus Vasile Bobea. 

Avantajele plantării puieților cu rădăcină protejată

Puieții cu rădăcina protejată (cu sistem radicular închis) au rădăcinile acoperite de un balot de pământ sau sunt crescuți în recipiente speciale cu sol. Astfel, ei păstrează un strat de sol în jurul rădăcinilor până la momentul plantării. Acest strat de pământ funcționează ca un tampon care protejează rădăcinile de factori externi și de stresul transplantării. Puieții cu rădăcina protejată pot fi sădiți chiar și în afara perioadelor optime pentru plantare. 

Datorită protecției oferite de balotul de pământ sau recipient, acești copaci pot suporta mai bine variațiile de temperatură și umiditate, pot fi plantați chiar și în condiții meteorologice mai puțin favorabile. Stratul de pământ din jurul rădăcinilor îi apără și de boli și dăunători. 

Ion Pruteanu, Directorul Întreprinderii Silvice „Tighina”, a subliniat importanța acestei experiențe atât pentru instituția pe care o conduce, cât și pentru întreaga rețea de întreprinderi silvice din Moldova: „Experiența aceasta este foarte importantă pentru ÎS Silvică Tighina și pentru colegii noștri din Agenția Moldsilva. Este o experiență pe care trebuie să o replicăm la toate întreprinderile silvice, pentru a crește material săditor cu rădăcina protejată. Prin colaborarea cu Serviciul Forestier American, intenționăm să mărim numărul materialului săditor cu rădăcina protejată la 40.000.” 

Igor Turtureanu, student la anul 4 la Colegiul de Ecologie, este unul din participanții la acțiunea de plantare: „Această metodă de plantare cu rădăcina protejată este o soluție eficientă pentru zonele unde regenerarea naturală nu a reușit din cauza condițiilor de mediu, cum ar fi dezvoltarea rapidă a ierburilor, care împiedică creșterea puieților de stejar și gorun. Materialul săditor de calitate, obținut prin respectarea standardelor internaționale, a fost esențial pentru succesul acestor plantări. Consider că această tehnologie are un potențial semnificativ de a contribui la regenerarea pădurilor pe termen lung.” 

A fost prima experiență pentru studenții de la Colegiul de Ecologie de a planta puieți cu rădăcină protejată.
Prima experiență pentru studenții de la Colegiul de Ecologie de a planta puieți cu rădăcină protejată

Suportul continuu al Serviciului Forestier American pentru silvicultura din Moldova 

În decursul unui an, Întreprinderea Silvică „Tighina” și ocolul silvic Hârbovăț au beneficiat de suport constant din partea experților Serviciului Forestier American, fiind ghidați în aplicarea noii metode de producere a puieților cu rădăcina protejată.

Elena Scobioală, coordonator de țară pentru Serviciul Forestier American în Republica Moldova, a accentuat: „Scopul proiectului a fost de a introduce o metodă inovativă de producere a materialului săditor în Republica Moldova, dar și de a îmbunătăți practicile de management pentru echipa locală, iar această primă fază a fost una de succes.” 

Joshua Lee, reprezentant al Serviciului Forestier American, a adăugat: „Am oferit sprijin în lucrările tehnice și logistice. Republica Moldova are un plan ambițios de a împăduri 145.000 de hectare de pădure în următorii 10 ani, iar scopul nostru este de a sprijini „Moldsilva” nu doar la creșterea suprafețelor împădurite, ci și la îmbunătățirea calității materialului săditor utilizat.” 

***

Articol realizat  Ecopresa cu sprijinul USDA Forest Service, International Programs, în cadrul proiectului Moldova Seed Bank and Nursery Capacity Building. Opiniile exprimate în acest video sunt ale autorilor și nu neapărat reflectă viziunea USDA Forest Service. 

 

 

 

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ludmila Hițuc