fbpx

Stejari și ulmi tăiați ilegal la Căușeni. Cei 31 de arbori făceau parte dintr-o fâșie de protecție a râulețului din localitate

 Stejari și ulmi tăiați ilegal la Căușeni. Cei 31 de arbori făceau parte dintr-o fâșie de protecție a râulețului din localitate
Susține Ecopresa, distribuie!

În timp ce în unele localități se plantează fâșii de protecție – pe malurile iazurilor, lacurilor, râulețelor – în satul Chircăiești, raionul Căușeni, se întâmplă exact invers – mai mulți arbori care fac parte din perdele forestiere au fost tăiați ilegal.

Într-o fâșie de protecție, care se află pe marginile unui râuleț de la Chircăiești, au fost tăiați ilegal 31 de arbori – 28 de stejari și 3 ulmi, informează Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM). Fiecare dintre aceștia avea diametrul trunchiului cuprins între 8 și 40 de centimetri.

Foto: IPM

Tăierile ilegale se întețesc toamna

Solicitat de ecopresa.md, primarul satului Chircăiești, Oleg Burlacu, a spus că asemenea cazuri au loc mai des odată cu sosirea toamnei, atunci când oamenii se gândesc cu ce se vor încălzi la iarnă, iar răufăcătorii aleg să obțină masă lemnoasă gratis, pe cale ilegală.

Am fost anunțati că se taie arbori cu drujbele. Când ne-am apropiat, făptașii erau deja plecați. În aceeași zi am anunțat poliția, care a venit împreună cu inspectorii de mediu.” 

Oleg Burlacu a precizat că terenul pe care cei 31 de copaci au fost tăiați neautorizat se află în gestiunea primăriei din localitate, doar că autoritățile publice locale nu au posibilitatea să prevină asemenea infracțiuni. „Nu avem oameni să îi trimitem noaptea pe deal să păzească. Dacă cineva îl lovește pe acest om sau dacă sunt mai mulți atacatori, noi trebuie să răspundem. Nu vreau să pun în pericol viața oamenilor.

Foto: IPM

Edilul spune că Inspectoratul pentru Protecția Mediului și poliția sunt instituțiile care trebuie să prevină asemenea infracțiuni. Pe de altă parte, Inspectoratul pentru Protecția Mediului precizează că, odată cu răcirea vremii, desfășoară mai multe razii, inclusiv pentru a preveni tăierile ilegale.

Ion Burlacu, șeful Inspecției pentru Protecția Mediului din raionul Căușeni, a menționat pentru ecopresa.md că persoanele care au tăiat arbori din fâșii de protecție nu doar că au cauzat prejudiciu mediului înconjurător, dar au pus în pericol și ecosistemul local, deoarece fâșia riverană de protecție are rolul de a proteja râulețul.

Foto: IPM

Potrivit cercetătorilor, fâșiile de protecție sau perdelele forestiere sunt coridoare de verdeață de-a lungul pâraielor și a iazurilor și reprezintă elemente vitale în circuitul apei.

Perdelele forestiere riverane au importante funcții de protecție:

    • stabilizează malurile și minimizează eroziunile;
    • rețin sedimentele înainte ca acestea să intre în corpul de apă;
    • reduc viteza apei după furtuni;
    • elimină nutrienţii nocivi (de exemplu îngrăşăminte, pesticide etc.);
    • crește populațiile de insecte acvatice în corpurile de apă;
    • oferă umbră, reducând, astfel, temperatura apei;
    • asigură frunze și resturi de fructe care intră în lanțurile trofice acvatice.
      Foto: IPM

Vor trebui să plătească 15 mii de lei

Deocamdată, făptașii nu au fost identificați. Persoanele care vor fi găsite vinovate vor trebui să plătească o amendă de circa 5000 de lei, dar și să achite prejudiciul adus mediului. În cazul respectiv, prejudiciul depășește 10 mii de lei, conform calculelor IPM.

În Republica Moldovaplantarea perdelelor riverane de protecție este stipulată prin Legea din 1995 – cu privire la zonele şi fâşiile de protecţie a apelor râurilor şi bazinelor de apă. Conform Planului Național de Reabilitare și Extindere a Pădurilor, la nivel național autorităţile au setat ca obiectiv să fortifice carcasa hidrologică prin împădurirea a 15 mii de hectare de fâșii riverane până în anul 2032.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari