Profesor Valentin Arion: „Un viitor energetic sigur am putea avea doar folosind energiile regenerabile”
Republica Moldova poate avea un viitor climatic neutru, ceea ce înseamnă că poate deveni o țară în care să fie reduse cât mai mult posibil emisiile de gaze cu efect de seră. Despre principalele surse de energii regenerabile existente în țara noastră ne-a vorbit profesorul Valentin Arion, în cadrul unui interviu pentru Ecopresa.
Activează de câteva decenii în domeniul energeticii, ocupând anterior funcția de Viceministru al industriei și energeticii, Director al departamentului energetică (1999-2000), fost consilier în cadrul Agenției pentru Eficiență Energetică (2012-2018). De asemenea, este prezent și în calitate de expert în multiple proiecte de asistență tehnică în domeniul energiei implementate în Moldova cu suportul partenerilor de dezvoltare, iar recent profesorul Arion a împărtășit din convingerile sale legate de viitorul energetic al țării noastre.
Prea mult consum ineficient de biomasă
Dacă ne întrebăm cum stau lucrurile aici, spun așa: puteau să stea mult mai bine decât stau astăzi, puțin ce se face. Pe hârtie sunt niște cifre care arată nu atât de rău, dar totodată ce avem noi este prea puțin.
Noi ne batem cu pumnul în piept că energia regenerabilă este 24%. Am avut și 27% câțiva ani în urmă, dar asta se dovedește a fi biomasa, tot ce se arde la sat pentru încălzire.
Tot acest consum de biomasă solidă era și cu 20-30 de ani în urmă, dar este un consum care n-ar fi fost cazul să fie atât de mare, este un consum foarte ineficient. De exemplu, Estonia, țările baltice au niște cifre de altă natură cu privire la utilizarea biomasei.
Personal, cred că noi, toată zona rurală, trebuie să substituim încălzirea cu lemne de foc prin încălzirea cu energie electrică, obținută prin energie eoliană și fotovoltaică.
Viitorul va fi electric
Există foarte multe tipuri de surse regenerabile. Dar, cu părere de rău, țara noastră nu dispune de toate tipurile. Ar fi putut fi trei tipuri de surse regenerabile. Întrucât nu stăm bine la capitolul râuri, care ne-ar permite să obținem energia hidraulică, am rămas doar cu două surse, dar care vor fi cele mai importante pentru noi.
Principalele energii regenerabile ale viitorului în țara noastră vor fi energia eoliană și energia solară. Aceste două surse ale viitorului sunt ambele de origine electrică, oferind energie electrică. De aici deducem că viitorul nostru energetic va fi dominat de energia electrică, viitorul va fi unul electric.
Din energia electrică vom obține și căldura necesară, la fel și carburanții de care vom avea nevoie, în baza acumulatoarelor. O altă modalitate va fi pe bază de rețele – vor fi și combustibili, pe care îi vom numi combustibili sintetici, compuși din hidrogen pur sau hidrogen cu alte elemente, care nu vor emite gaze cu efect de seră. Altfel spus, viitorul energetic va depinde de două surse: energia eoliană (vântul) și energia solară (soarele). Va fi dominat de energia electrică, cu ajutorul căreia vom obține toate formele de energie necesară.
Noi suntem la faza incipientă cu aceste două surse, ceea ce avem noi este prea puțin față de ceea ce ar trebui să atingem. În comparație cu alții, nu e nimic. R. Moldova importă circa 80% de energie, iar restul de 20% este produs la noi în țară. De aici ne dăm cu ușurință seama că la capitolul aprovizionării țării cu propria energie electrică, mai avem de lucrat, îndeosebi cu energia regenerabilă.
Potențialul de dezvoltare este enorm
La noi în țară este un potențial enorm de a dezvolta energia eoliană și ar fi fost cazul să se accelereze activitatea în domeniu, dat fiind că noi vrem să fim parte a UE.
Dacă vrem să fim membri ai UE, până în 2050 trebuie să ajungem la neutralitate climatică, fără emisii de gaze cu efect de seră, conform obiectivului european.
Pentru țara noastră, reperul principal este UE. Le spun uneori și studenților să se uite la toate sursele care îi interesează, dar să se ghideze după Uniunea Europeană. În UE există Pactul Verde European, adoptat în 2019, prin care Europa și-a luat un angajament de a atinge către anul 2050 neutralitatea climatică. Aceasta poate fi atinsă prin două măsuri: eficiența energetică și energiile regenerabile.
Aceste două surse de energie, cea eoliană și solară, vor face ca pe viitor toate statele lumii să devină independente din punct de vedere energetic. Aceasta înseamnă că nu va mai fi nevoie de importarea și exportarea energiei (pe care o vom produce acasă) și vom trăi în țări fără emisii de gaze cu efect de seră.