Catastrofele naturale au provocat pagube de 270 miliarde de dolari în 2022. Cele mai mari prejudicii le-a adus uraganul Ian
Catastrofele naturale au provocat, în anul 2022, pierderi de 270 miliarde de dolari. Dintre acestea, 120 miliarde de dolari erau asigurate. Totuși, aceste cifre sunt inferioare celor record, de 320 miliarde de dolari, înregistrate în 2021.
„Nivelul continuu ridicat de pierderi asigurate impactează asiguratorii într-un moment în care trebuie să facă faţă ridicatelor rate ale inflaţiei şi reducerii bazei de capital, din cauza creşterii ratelor dobânzilor”, subliniază compania de asigurări Munich Re. Efectul pozitiv asupra investiţiilor al ratelor dobânzilor mai ridicate se va face simţit în timp, notează digi24.ro.
Uraganul Ian, care a ajuns pe coasta Floridei în septembrie, cu viteze de circa 250 km/h, a provocat mai mult de o treime din pierderile totale, respectiv circa 100 miliarde de dolari şi jumătate din pierderile asigurate la nivel mondial – 60 miliarde de dolari. „În termeni de pierderi asigurate ajustate cu inflaţia, Ian a fost al doilea cel mai costisitor ciclon tropical după uraganul Katrina, din 2005”, a semnalat Munich Re. „În 2022 s-a produs fenomenul climatic La Nina, pentru al treilea an consecutiv, ceea ce creşte probabilitatea de uragane în America de Nord, inundaţii în Australia, secete şi valuri de căldură în China şi puternice ploi musonice în partea de sud a Asiei”, a explicat directorul ştiinţific pentru climă de la Munich Re, Ernst Rauch.
Costul pierderilor cauzate de inundaţiile din Pakistan a fost de 15 miliarde de dolari şi aproape nimic nu a fost asigurat, multe persoane şi-au pierdut toate bunurile, în timp ce 1.700 de persoane şi-au pierdut chiar viaţa. Al doilea cel mai costisitor dezastru natural din 2022 pentru asiguratori au fost inundaţiile din sud-estul Australiei, din februarie şi martie, în statele Queensland şi New South Wales şi în Brisbane şi Sidney, în valoare de 6,6 miliarde de dolari în total. Inundaţiile din Australia au provocat în 2022 pierderi totale de 8,1 miliarde de dolari.