fbpx

La Ungheni va activa un laborator pentru analiza solului

Susține Ecopresa, distribuie!

În orașul Ungheni va apărea un laborator pentru analiza solului. Laboratorul va avea utilaje care vor stabili micro și macro-elementele solului, precum și materia organică care va fi dată pentru testare. Inițiatorul proiectului este antreprenorul Nicolae Alcaz, care de aproape zece ani produce îngrășăminte organice.

În anul 2021, Nicolae Alcaz a beneficiat de un grant în valoare de 30 de mii de euro oferit de Uniunea Europeană în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF. Cu acești bani, antreprenorul construiește un laborator performant și modern de analiză a solului. Astfel, el va putea produce fertilizanți în cantități mai mari și în condiții mai bune. Totodată, investiția va genera șase noi locuri de muncă, dintre care două de înaltă calificare, laboranți în agrochimie.

Laboratorul va avea utilaje care vor stabili micro și macro-elementele solului, precum și materia organică a soluțiilor care vor fi date spre testare”, povestește Nicolae, citat de UNDP.

Din grantul UE, Nicolae a procurat echipament pentru laborator: utilaje de măsurare a pH, a ionilor și a sistemului foto-metric, reactor de inox pentru fermentare, dispozitive digitale. Toate acestea fac posibilă efectuarea analizelor la sol. Abia după ce va fi stabilită componența solului, se va putea veni cu soluții organice pentru fertilizarea terenului.

Un laborator de testare a solului este necesar în condițiile folosirii excesive a substanțelor chimice. „Dacă și în anii următori se vor folosi intensiv îngrășăminte chimice, nu vom mai avea sol”, spune Nicolae Alcaz.

Astfel, fertilizanții organici sunt colacul de salvare pentru terenurile degradate. „Folosind îngrășăminte chimice, an de an se spală câte 1 mm de humus, în schimb folosind fertilizanți organici, câte 1 mm de humus se adaugă în fiecare an”, subliniază antreprenorul.

Dacă înainte activitatea sa era sezonieră, odată cu lansarea laboratorului, aceasta se va extinde pe tot parcursul anului.

Compania lui Nicolae Alcaz este una din cele 26 de beneficiare ale Programului de granturi pentru sectorul business din regiunile-cheie Ungheni și Cahul, ediția 2020. 15 companii existente, 10 start-up-uri și o inițiativă de antreprenoriat social au beneficiat de granturi în valoare de 15.000 – 30.000 euro fiecare.

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 de milioane de euro.

Foto: UNDP
Foto: UNDP
Foto: UNDP
Foto: UNDP
Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu