Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Vânătorii, nemulțumiți de cotele propuse de Ministerul Mediului. Cer să le fie permisă vânătoarea de rațe și gâște sălbatice
Mai mulți vânători din Republica Moldova și-au expus nemulțumirea față de cotele de recoltare a animalelor sălbatice pentru acest sezon, propuse de Ministerul Mediului. În comentariile la proiectul de ordin, care vizează stabilirea cotelor, vânătorii susțin că în acest document trebuie introduse cotele pentru rațele și gâștele sălbatice. În opinia lor, acest lucru este indispensabil, întrucât păsările sunt migratoare și vânarea lor nu ar afecta în niciun mod fondul cinegetic al Republicii Moldova.
Termenul limită de consultare publică a proiectului care vizează cotele de recoltare pentru vânătoare s-a încheiat pe 12 noiembrie. Majoritatea comentariilor la acest proiect sunt în favoarea includerii în document a cotelor pentru vânatul rațelor și gâștelor sălbatice.
„După părerea mea, vânătoarea la hulub gulerat trebuie înlocuită cu vânătoarea la păsări: rață, gâscă, culici. Rața locală sălbatică a migrat, în locul ei a venit rața migratoare de la nord și se poate de vânat fără a provoca vreun prejudiciu faunei locale în limita legislației . La noi, vânătoarea la rațe este cea mai răspândită, de aceea, nu e binevenit să-l lipsim pe vânător de aceasta vânătoare. Niciodată la noi nu a fost interzisă vânătoarea la rațe. De acord să fie deschisă mai târziu (la pasarea migratoare), dar sa nu fie interzisă. Ca vânător cu stagiu mare, nu vad sensul interzicerii…”, susține Leonid Pușcașu.
„Din care considerente a fost exclusă vânătoarea la păsările migratoare (gâscă, rață)? Vânatul acestor specii nu poate aduce vreo daună la fondul cinegetic al RM, odată ce acestea sunt în migrare, iar pe teritoriul RM doar se hrănesc. Respectiv, se consideră oportun și aș spune necesar includerea acestora în ordinul respectiv cu păstrarea cotelor de recoltare, spre exemplu, din anii precedenți. Unul din argumente ar mai fi și faptul că în țările vecine vânatul la aceste categorii este permis”, s-a expus Ilie Tătaru.
„În proiect nu sunt indicate cotele de recoltare a rațelor și gâștelor. Aceste specii sunt migratoare și, în mod obligatoriu, cotele lor de recoltare trebuie incluse în Anexa Nr.1 a Proiectului”, susține Anatoli Scacodub, membru al AVSP.
Una dintre persoanele care și-a expus părere a cerut să fie majorată cota pentru vânatul iepurilor. Acesta spune că în apropiere de orașul Bălți sunt mulți iepuri sălbatici, care aduc daune agricultorilor.
„Eu nu sunt vânător, dar am în posesie în jur de 80 sote (0,8 ha) de livadă de abricos. Toamna prelucrez și vopsesc copacii împotriva la IEPURI sălbateci ca să nu mi-i roadă. Am încercat tot felul de vopseli, totuna mi-i strica. Ca să fiu mai precis, pe un lot am 200 copaci, în iarna anului 2020 mi-au ros 126 de copaci din care 84 am fost nevoit să-i înlocuiesc. Restul au rămas bolnavi. Livada se afla la 7 km de la Bălți, drumul care duce spre Fălești. Sunt foarte mulți Iepuri, fac foarte multe stricăciuni. ROG să măriți COTA de vânătoare în părțile noastre pentru că iepurii sălbatici ne fac foarte multe stricăciuni”, a menționat Vitalie Cubota.
Potrivit proiectului de Ordin al Ministerului Mediului, cotele de recoltă pentru unele specii de faună de interes cinegetic, la care vânătoarea este permisă, pentru sezonul de vânătoare 2021-2022, au fost decise reieșind din datele prezentate de Institutul de Zoologie, Agenția de Mediu, Agenția Moldsilva și ca urmare a consultărilor cu gestionarii terenurilor de vânătoare.
Astfel, speciile de iepure de câmp, fazan și porumbel gulerat vor putea fi vânate pe terenurile de vânătoare preponderent neîmpădurite, atribuite asociațiilor de vânători și pescari, de către autoritățile administrației publice locale.
În fondul forestier de stat atribuit în folosință în scop de gospodărire cinegetică (pădure arendată) se va permite vânatul la specia mistreț.
De asemenea, nelimitată va fi cota de recoltare la vulpi și șacali.