fbpx

11 sfaturi utile pe timp de canicula

Susține Ecopresa, distribuie!

Temperaturile ridicate ne dau de furcă pe timp de vară. Iar dacă nu respectăm câteva reguli, pot apărea probleme grave. Astfel, redacția ecopresa.md a selectat mai multe sfaturi care vă…

1. Planificați-vă ziua în așa fel încât să vă petreceți cât mai puțin timp afara în timpul orelor de vârf ( 11:00-15:00 ). Dacă trebuie să mergeți afară, căutați umbra.

2. În cazul expunerii la soare trebuie, obligatoriu, să fie folosite mijloace de protecție (pălării, umbrele, ochelari de soare, îmbrăcăminte subțire, preferabil din țesături naturale și în culori deschise).

3. Se recomandă creșterea consumului de lichide la 2-4 litri pe zi și evitarea alimentației bogate în grăsimi, în special de grăsimi animale;

4. Alimentația trebuie să fie bogată în legume și fructe care hidratează. Mâncarea rece este mai recomandată.

5. Pe timp de canicula, nu gătiți și nu călcați timp îndelungat în camere neaerisite, deoarece va veți deshidrata, iar afecțiunile deja existente se vor agrava.

6. În timp de canicula nu faceți sport în timpul zilei, pentru ca efortul fizic accentuează starea de oboseala.

7.  Și dușurile reci sau relaxarea picioarelor într-un lighean cu apă va ajuta să faceți față căldurii. „Dușurile cu apă la o temperatura de 15 grade C vă ajuta să pierdeți căldura cât să ajungeți la un anumit confort. Nu vă puneți cuburi de gheata pe piele deoarece vă fac sa pierdeți brusc prea multă căldura. Acestea sunt utile numai în cazul celor care au intrat în șoc termic”, afirma medicii.

8. Există persoane cărora temperaturile înalte le provoacă stări de greață și amețeli. Remediul cel mai la îndemână este un prosop umezit, care se bagă 2-3 minute în congelator ca să se răcească. Se scoate și se pune alternativ pe frunte, pe decolteu și pe ceafa.

9. Evitați vara folosirea cremelor grase, a unguentelor vâscoase pentru piele, care nu se absorb. Ele aduna murdăria și praful și împiedica pielea să respire normal. În locul lor, folosiți mai degrabă, pentru tot corpul, talc mentolat (pentru copii).

10. Este necesar ca persoanele vârstnice, copiii și bolnavii cu afecțiuni cronice, în special cardiace și respiratorii, să evite deplasările în spațiul liber între orele 09.00-19.00, precum și frecventarea locurilor aglomerate;

11. În același timp se va reduce consumul de cafea și se va evita consumul de băuturi alcoolice.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!