VIDEO/ Schimb de bune practici în domeniul eficienței energetice. 12 coordonatori ai echipelor Școala Verde au vizitat un gimnaziu și o grădiniță din Cantemir
Coordonatorii a 12 Echipe Verzi, create în cadrul proiectului „Accelerarea adoptării bunelor practici privind dezvoltarea durabilă mediului școlar”, au participat la o vizită de studiu și schimb de experiență în orașul Cantemir.
Participanții au avut parte de un tur al grădiniței nr. 2 și al gimnaziului „Mihai Eminescu”, modernizate cu sprijinul Uniunii Europene. În decursul turului, au putut observa în mod practic diferitele soluții aplicate pentru îmbunătățirea condițiilor educaționale, precum izolarea termică, folosirea energiei solare pentru prepararea apei calde și energie, ventilarea încăperilor, amenajarea teritoriului etc.
Coordonatorii au învățat bune practici de la Instituția Publică Gimnaziul “Mihai Eminescu” or. Cantemir” în domeniul eficienței energetice și utilizării resurselor energiei regenerabile. Cu sprijinul proiectelor susținute de Uniunea Europeană, școala dispune de:
- apa caldă pregătită de punctul termic individual;
- pereții, acoperișul, subsolul și soclul instituției sunt izolate termic;
- panouri solare;
- centrală termică pe biomasă, care utilizează resturile vegetale colectate din vii şi livezi;
- iluminatoare;
- ore de Management Energetic;
- monitorizare energiei verde generată și emisiilor de CO2.
La gimnaziu, participanții au văzut și un exemplu cum pot fi folosite materiale reciclabile pentru decorațiuni exterioare. De exemplu, mobilă veche (pian, scaune) restaurate și colorate pentru clasa verde în aer liber, minge -ghiveci pentru flori ș.a.
Vizita de studiu în orașul Cantemir a fost organizată în cadrul proiectului „Accelerarea adoptării bunelor practici privind dezvoltarea durabilă a mediului școlar”, realizat de Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile (AEER), în parteneriat cu Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) și Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic (AJMTEM).
Proiectul este finanțat de Ministerul Federal al Germaniei pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova) în calitate de partener de implementare.