Vânatul potârnichilor și turturelelor ar putea fi interzis în următorul sezon. Documentul privind cotele de vânătoare, în consultații
Ministerul Mediului a propus pentru consultări publice proiectul prin care se stabilesc cotele de vânătoare pentru următorul sezon. Specialiștii au stabilit că iepurele de câmp va fi vânat doar o singură dată în același habitat și au interzis vânătoarea potârnichilor și turturelelor în următorul sezon pentru că numărul păsărilor din aceste specii este mult mai mic decât ar fi trebuit să fie.
În document sunt indicate speciile care vor putea fi vânate, numărul de exemplare după zone și condițiile pe care vânătorii vor trebui să le respecte. Documentul stabilește că sezonul de vânătoare, pentru unele specii, va începe pe 1 august, iar ultima zi de vânătoare va fi 31 decembrie.
Conform documentului, în sezonul de vânătoare 2023-2024 cota de recoltare a vulpilor și șacalilor va fi nelimitată. Vânatul iepurelui de câmp va fi efectuat o singură dată în același habitat pe sezon. Totodată, pentru specia sitar de pădure perioada de vânătoare va fi de la 1 octombrie până la 30 noiembrie, cerbul cu pete va putea fi vânat în perioada 1 septembrie – 31 decembrie, iar căpriorul – de la 1 august până la 15 octombrie (pentru masculi) și de la 1 septembrie până la 31 decembrie (pentru femele).
Autorii susțin că documentul cu termenii și limitele de vânătoare sunt argumentați științific și sunt acceptabili din punctul de vedere al condițiilor și efectivului speciilor de interes cinegetic. „Propunerile privind termenii de vânătoare și limitele de recoltare la speciile propuse pentru recoltare prin vânare reies din considerentele păstrării efectivului de reproducere a animalelor – în baza propunerilor Agenţiei „Moldsilva” și Societății Vânătorilor şi Pescarilor din Moldova (SVPM)”, se spune în nota informativă a documentului.
Rezultatele evaluării de primăvară aratau că efectivul total al iepurelui de câmp în primăvară a trecut de 180 mii exemplare, densitatea medie fiind de 72 exemplare la 1000 de hectare. Aceste date, în raport cu metodologia de evaluare stabilită, prevăd pentru perioada de toamnă 2023 o sporire cu circa 30%, iar efectivul total al iepurelui de câmp în fondul cinegetic al republicii va constituifi de circa 237 mii de exemplare. „Astfel, se propune pentru recoltare 13682 de specimene, ceea ce nu depăşeşte cifra de 25 % din sporul efectivului anual al iepurelui de câmp, cu stabilirea limitelor de recoltare pentru fiecare fond de vânătoare, conform efectivului evaluat”, argumentează autorii.
În urma evaluării situației privind potârnichile, s-a constatat că în primăvara anului curent specia are un efectiv reproductiv de 45 de mii de perechi, mult sub cel optimal (90 de mii de perechi). Din aceste considerente, în sezonul de vânătoare 2023-2024 este interzisă vânătoarea acestei păsări.
În schimb, numărul fazanilor a crescut cu 2,75 % față de anul trecut și numără circa 87 de mii de exemplare. Din această specie, proiectul prevede să fie vânați circa 165 de mii de fazani, având în vedere că se preconizează o creștere cu 85% a numărului de păsări în această perioadă.
În sezonul de vânătoare 2023-2024, se propune o cotă de recoltare de 9,4 mii pentru porumbelul gulerat și 11,7 mii pentru Guguștiuc, ceea ce constituie mai puţin de 5 % din efectivul de toamnă (peste 420 de mii de păsări) în perioada pasajului.
Documentul mai arată că vânătorii au propus o cotă de recoltare de încurajare a 6,9 mii sturzi. Însă, dat fiind faptul că principalele amenințări asupra speciei sunt legate de vânătoare și utilizarea pesticidelor care au ca efect reducerea surselor de hrană și tendința populațională la nivel european este în declin moderat, propunerea nu a fost acceptată. Vânătoarea turturelelor a fost interzisă pentru următorul sezon, fiind vorba despre o specie vulnerabilă.
În proiect se menționează că vânatul acvapalustru cu pene a fost constituit la cuibărit, în primăvara anului 2023, din specii comune de raţe (raţa mare, rața mică, raţa cârâitoare, raţa lingurar, raţa pestriţă, raţa cu cap castaniu) cu un efectiv de peste 57 de mii specimene; lişiţe – peste 73 de mii. După un spor mediu anual preconizat de circa 100%, raţele şi lişiţele vor înregistra, către toamnă, un efectiv de circa 229 de mii specimene. În perioada pasajului de toamnă, pe cele 82 mii ha de suprafeţe acvapalustre se opresc pentru hrană şi odihnă peste 200 mii raţe şi lişiţe. O cotă de recoltare, recomandată la vânătoare, de 25 mii raţe (raţa mare, raţa cârâitoare, raţa lingurar, raţa pestriţă, raţa mică) şi lişiţe, va constitui circa 11% din efectivul de toamnă.
Gîsca de vară devine tot mai frecventă la cuibărit pe apele de suprafaţă din luncile Nistrului, Prutului şi unii afluenţi ai acestora, înregistrându-se în acest an circa 5 mii de specimene. După un spor anual de 80%, gâsca de vară locală poate evalua către toamnă la 7,1 mii păsări și circa 3 mii din torentul de pasaj. „Se propune o cotă de recoltare pentru gâşte (gâscă de vară, gârliţa mare) de 1,4 mii păsări, ceea ce constituie 13% din efectivul de toamnă al gâştei de vară şi circa 2,5% din efectivul gâştelor (gâsca de vară, gârliţa mare) din pasajul de toamnă (circa 50 mii de gâşte)”, argumentează autorii proiectului.
De asemenea, se propune vânarea a 650 de sitari de pădure din populația preconizată de 4-5 mii de exemplare.
Agenția „Moldsilva” propune cota de recoltare pentru sezonul de vânătoare 2023-2024 de 537 de mistreţi în ecosistemele silvice, unde mistreţul depăşeşte normele sanitare și în sectoarele de pădure arendate în scop cinegetic.
Proiectul hotărârii de Guvern poate fi consultat aici, iar propunerile și opiniile pot fi expediate până la data de 3 iulie, pe adresa Ministerului Mediului: MD-2004, mun. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare 162, cancelaria@mediu.gov.md sau transmise pe adresa electronică a reprezentantei Direcției politici în domeniul biodiversității: veronica.josu@mediu.gov.md.
Ordin vânătoare by Ecopresa.md on Scribd