„Se comite o crimă ecologică!” Reacții la propunerea lui Dodon de a permite irigarea cu ape din subteran
La scurt timp după ce ecopresa.md a relatat despre promisiunea șefului statului de a permite irigarea cu ape din subteran, mai mulți ecologiști au venit cu reacții. Aceștia alertează despre pericolul irigării cu apă din subteran și consecințele care le vor suporta generațiile următoare.
„Decizia de a permite utilizarea apelor subterane în scopurile irigării în contextul Republicii Moldova trebuie de calificat ca o crimă ce va afecta viitorul poporului și a generațiilor următoare”, afirmă Arcadii Capcelea, ex-ministru al Mediului, doctor în biologie și geografie.
Potrivit lui, deja au fost aduse foarte multe argumente științifice în acest sens de către specialiștii în domeniu, – anume de cei care trebuie să se expună asupra problemei date și nu de politicienii care apar și pleacă în timp scurt, și au, din păcate, mai mult interese partiinice sau de grup. „Sper însă că nu se va ajunge la așa ceva și Parlamentarii actuali, care, deși sunt exponenții diferitor viziuni politice și deseori sunt motivați de interesele de grup din care fac parte, vor pune în prim plan viitorul poporului, care depinde, în mare măsură, de asigurarea durabilității mediului, condiționată de utilizarea rațională și conservarea apelor subterane”, precizează ex-ministrul Capcelea.
De aceeași părere este și Leonid Voloșciuc, cercetător științific la Academia de Științe a Moldovei. „Inepțiile frecvente ale conducătorilor permanent creează probleme grave în dezvoltarea statului, impactul cărora este simțit de popor. Oare nu este clară situația perfect descrisă de comunitatea științifică că în Republica Moldova cea mai mare parte de ape subterane nu poate fi utilizată pentru irigare din cauza coraportului între ionii de sodiu (Na+), calciu ( Ca++) şi magneziu( Mg++), fiind ape alcaline, în care predomina ionii de sodiu, fiind periculoase pentru irigare ? Aplicarea lor va cauza scăderea nivelului apei in stratul acvifer cu formarea conurilor de depresiune, mineralizarea și degradarea calității apei şi a solului”, susține Voloșciuc.
Citește și Ministerul Agriculturii anunță că a inițiat procesul de modificare a Legii apelor
Ecologistul Cornel Busuioc spune că „se comite o crimă ecologică”, iar consecințele le vor plăti copii și nepoții noștri.
„Eu nu știu care e lista lungă de metode pașnice și civilizate pentru a opri acest festival al ignoranței. Știu doar că trebuiesc folosite toate metodele legale existente. De la pichete non-stop până la înlăturarea de la guvernare a populiștilor la primele alegeri parlamentare / prezidențiale. Criteriul de calificare / descalificare ar fi și: atitudinea candidaților față de utilizarea apelor subterane pentru irigare”, a scris Busuioc pe pagina sa de Facebook.
Mai multe ONG-uri au semnat o declarație prin care atenționează opinia publică asupra reluării presiunilor de către Igor Dodon, Preşedintele Republicii Moldova, şi grupurile de interese din domeniul agriculturii, privind modificarea cadrului normativ în scopul folosirii rezervelor strategice de apă potabilă din subteran pentru irigare.