Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Platforma DA cere demisia ministrei Mediului și stoparea furnizării deșeurilor metalice la uzina de la Râbnița până ce nu obține autorizație de mediu
Platforma DA cere demisia imediată a ministrei Mediului și să fie stopată orice furnizare a deșeurilor metalice la uzina metalurgică de la Râbnița până la obținerea de către această a autorizațiilor de mediu, eliberate strict în conformitate cu legislația Republicii Moldova. Solicitările au fost enunțate după ce mai multe camioane pline cu fier uzat au fost surprinse la Rezina, iar potrivit autorilor filmulețelor acestea s-ar duce spre Rîbnița.
În context, reprezentanții Platformei DA precizează că potrivit legii deșeurilor pentru tratarea și depozitarea deșeurilor metalice e nevoie de autorizații de mediu (art. 16 și art. 25). Dar, din informațiile pe care le dețin, întreprinderea din Râbnița nu dispune de astfel de documente.
Astfel, Platforma DA cere și ca Procuratura Generală să se autosesizeze și să pornească o anchetă penală pe acțiunile autorităților statale, care contrar legislației, au permis transportarea metalelor uzate către întreprinderea din partea stângă a Nistrului.
„La 16 februarie recent, serviciile speciale au oprit la ieșirea din orașul Rezina camioanele cu fier uzat, care s-au deplasat ulterior la Râbnița, anume din cauza lipsei autorizațiilor pentru uzina metalurgică. La scurt timp, însă, a venit o directivă de la Ministerul Mediului ca să fie, totuși, permisă transportarea deșeurilor peste Nistru. Toate acțiunile de susținere economică ale regimului separatist decurg pe fundalul monopolizării continue a piețelor metalelor și materialelor de construcție de către un dealer oficial al uzinelor de metal și ciment din Transnistria și falimentării aproape demonstrative a întreprinderii cu capital majoritar public „SA Metalferos””, se arată în declarația Platformei DA.
Pe marginea acestui caz, reprezentanții ministerului Mediului au anunțat că au sesizat Serviciul Vamal privind necesitatea intensificării controalelor, luând în considerație condiția existenței autorizației de gestionare a deșeurilor pentru agenții economici care exercită asemenea operațiune pe teritoriul Republicii Moldova.
„Interdicția la importul deșeurilor de metale feroase din UE nu a fost scoasă pentru Republica Moldova. Agenții economici înregistrați în Republica Moldova, ce dețin autorizație de gestionare a deșeurilor au posibilitate să colecteze, transporte, valorifice și elimine deșeurile. Cei care nu dețin astfel de autorizații sunt sancționați conform legii de organele de drept și mediu. Totodată, precizăm că interdicția de import se referă la deșeuri de metale feroase și neferoase, dar nu la materia primă, care nici nu este obiectul autorizației de mediu”, se arată în comunicatul ministerului. Tot acolo, se spune că ministerul consideră acțiunile recente desfășurate de Serviciul Vamal sunt în limitele cadrului normativ în vigoare.
Totodată, Ministerul spunea că nu intervine cu favorizări în cazurile când sunt depistate încălcări de legislație de mediu și nu intenționează să faciliteze acțiunile ce duc la poluarea mediului.