Opt instituții de învățământ din Moldova au fost premiate pentru promovarea eficienței energetice
Elevi din opt instituții de învățământ au fost premiați pentru cele mai bune idei de a promova eficiența energetică. Concursul de creație a fost organizat în contextul Săptămânii europene a energiei durabile. Instituțiile câștigătoare s-au ales cu tablete pentru utilizare în clase.
Scopul concursului a fost de a promova eficiența energetică și energia regenerabilă în rândul elevilor și, de asemenea, de a oferi acestora posibilitatea de a contribui la conștientizarea beneficiilor pentru bunăstarea familială și a planetei.
Premiile au fost oferite pentru două categorii de vârstă: colective (clase, școli) de copii cu vârsta cuprinsă între 6-10 ani (categoria I) și 11-16 ani (categoria II). Câștigătorii din prima categorie sunt Gimnaziul Petrunea, s. Petrunea din raionul Glodeni; Instituția de educație timpurie nr. 43 „Zâmbetul” din orașul Bălți; Școala primară nr. 90 din mun. Chișinău. Din a doua categorie de vârstă: Gimnaziul ,,Ion T. Costin” din s. Ghidighici; Liceul Teoretic „Gheorghe Ghimpu”, s. Colonița din mun. Chișinau; Liceul Teoretic ,,Grătiești”; Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din mun. Ungheni; Liceul Teoretic „Mihail Bârcă”, s. Mileștii Mici din raionul Ialoveni.
În total, la concurs s-au înscris elevi din peste 100 de instituții de învățământ din întreaga țară. Concursul s-a desfășurat în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie. Participanții au fost încurajați să realizeze activități interactive pe tema eficienței energetice și a surselor de energie regenerabilă, cum ar fi campanii de informare, mesaje video, dezbateri, lecții deschise, eseuri, picturi, jocuri intelectuale, flash-mob-uri, etc. și să le posteze pe rețelele de socializare. Toate lucrările trimise de către elevi vor fi plasate pe pagina de Facebook a AEE.
„Mulțumim partenerilor pentru acordarea premiilor, pentru implicare și încredere. Suntem încântați de interesul mare al elevilor și profesorilor pentru tematica eficienței energetice și activismul acestora. Cunoștințele elevilor de astăzi, mâine vor ajuta Republica Moldova să implementeze măsuri de eficiență energetică la scară largă. În contextul scumpirii resurselor energetice fosile din ultimele zile, eficiența energetică este una dintre soluțiile cele mai la îndemână pentru reducerea costurilor”, a declarat Alexandru Ciudin, director AEE.
Printre partenerii media ai concursului a fost și Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din Republica Moldova.
Săptămâna UE a Energiei Durabile se desfășoară deja de 15 ani și este cel mai important eveniment anual dedicat surselor regenerabile de energie și eficienței energetice din Europa, organizat de Comisia Europeană.