Serviciile ecosistemice forestiere (SEF) ar fi nota finală a acestui mesaj, iar SEF nu reprezintă altceva decât bunurile create/produse de ecosistemele forestiere (pădurea cu toate celelalte elemente vii si ne-vii) și asigurate în timp.
Studiile efectuate de experți sugerează niște cifre cu aproximație, dar totuși estimate la
circa $70 milioane anual generate de vegetația forestieră a R. Moldova. Această cuantificare trebuie tratată ca atare, iar respectul față de pădure să se bazeze pe termeni economici și ecologici durabili, nu doar recoltări imediate pe bază de profit.
Semințele vor germina în puieți, aceștia vor crește devening arbori falnici atât de solicitați, care vor genera cantități mai mari de semințe, care vor da din nou puieți și tot așa mai departe. Acest lanț nu poate fi denaturat, iar acele extrageri în anumite etape ale ciclului nu trebuie să oprească procesele de dezvoltare.
Statul ar trebui să ia aceste cifre în calcul, mai ales atunci când
planifică bugetele anuale pentru sectoarele economiei naționale. Cât de mult ne dă pădurea și cât de mult se investește în ea? Banul face ban! Pădurea va produce mai bine și va conserva biodiversitatea mai eficient doar dacă se va investi în ea.
E simplu – este vorba de o privire mai economică și de business, orientată spre conservare și sustenabilitate. Este vorba despre o conservare cuantificată pe baza principiilor de sustenabilitate.