fbpx

Avem un nou record: 36% energie verde în aprilie – un pas important spre independență energetică și un mediu mai curat

 Avem un nou record: 36% energie verde în aprilie – un pas important spre independență energetică și un mediu mai curat

Sursa foto: Ministerul Energiei

Susține Ecopresa, distribuie!

Republica Moldova a atins un nou prag important în tranziția energetică: în luna aprilie 2025, 36% din consumul total de energie electrică a fost acoperit din surse regenerabile de pe teritoriul țării. Aceasta este cea mai mare pondere de până acum, depășind semnificativ nivelul din luna martie, când energia verde locală acoperea circa 23% din consum, precizează Ministerul Energiei.

Această creștere arată că energia din surse regenerabile are un potențial tot mai mare în Republica Moldova și că este important să continuăm investițiile în acest domeniu.

Rezultatele bune din aprilie se datorează și prosumatorilor – adică gospodăriilor (familiilor) și firmelor care și-au instalat panouri solare și vând surplusul de energie în rețea. De asemenea, au contribuit și producătorii care beneficiază de sprijin din partea statului (de tarifele fixe pentru energia produsă).

Luna aprilie are, de obicei, condiții climatice bune pentru producerea energiei regenerabile – temperaturile moderate ajută panourile solare să funcționeze mai eficient decât în lunile foarte calde de vară.

Totuși, potrivit Ministerului Energiei, pe tot parcursul anului 2025, se estimează că doar puțin peste 20% din consumul total de energie va fi acoperit din surse verzi, deoarece în timpul iernii producția scade. Spre comparație, în 2024 energia regenerabilă a acoperit 16,7% din consum, în 2023 – 9,2%, iar în 2020 doar 3,1%.

Capacitatea totală instalată a centralelor electrice din surse regenerabile a depășit în luna aprilie pragul de 665 MW, iar în ultimii patru ani, capacitățile centralelor pe bază de energie regenerabilă au crescut de 8 ori.

Republica Moldova și-a propus ca, până în anul 2030, 30% din energia pe care o consumăm să vină din surse regenerabile, în acord cu politicile energetice ale Uniunii Europene.

Pentru a atinge acest obiectiv, Ministerul Energiei sprijină construcția de noi centrale verzi. În 2024 au fost lansate licitații pentru parcuri solare și eoliene cu o putere totală de 165 MW. Se așteaptă investiții de aproximativ 200 de milioane de euro. În curând, vor fi analizate ofertele primite și vor fi anunțați câștigătorii, urmând ca aceștia să primească statutul oficial de producători mari de energie verde.

O a doua rundă de licitații este planificată pentru luna octombrie 2025. Aceasta va include și proiecte pentru stocarea energiei în baterii, ceea ce va ajuta la menținerea stabilității rețelei electrice. Ofertele pentru această etapă vor putea fi depuse până în martie 2026.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Eleonora Lisnic

Leave a Reply