fbpx

Mașinile electrice vor avea plăcuțe speciale de înmatriculare. Agenția Servicii Publice oferă detalii

Susține Ecopresa, distribuie!

Mașinile electrice întregistrate în Republica Moldova vor avea plăcuțe speciale. În contextul creșterii numărului de mașini electrice și de tip hibrid în țara noastră, Agenția Servicii Publice anunță că fondul plăcuțelor va rămâne alb, iar cifrele și literele vor fi de culoare verde. 

Guvernul a adoptat mai multe modificări la Legea cu privire la eficiența energetică, iar după ce documentul va fi votat de Parlament, plăcuțele mașinilor electrice vor fi schimbate. Unul dintre obiectivele proiectului este popularizarea e-mobilității și încurajarea celorlalți participanți la trafic să opteze pentru mijloacele de transport cu emisii scăzute.

Prin introducerea plăcilor speciale de înmatriculare pentru vehiculele electrice, Republica Moldova se va alătura altor țări, unde măsura este deja aplicată de mai mulți ani, cum ar fi:  Norvegia, China, Marea Britanie, Canada etc.”, anunță ASP.

Piața globală a vehiculelor electrice cunoaște o creștere exponențială în ultimul deceniu. Potrivit datelor Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), în anul 2011, în întreaga lume au fost vândute circa 55 de mii de vehicule electrice. Zece ani mai târziu, în 2021, cifra a crescut la circa șapte milioane de vehicule.

Tendința aceasta poate fi observată și în Republica Moldova. În anul 2021, în Registrul de stat al transporturilor al Agenției Servicii Publice erau înregistrate 1132 de vehicule electrice și 26 265 de vehicule de tip hibrid. În 2022, parcul de vehicule electrice, înmatriculate la ASP, este constituit deja din 1973 de vehicule electrice și 31 643 de vehicule hibrid.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu