fbpx

Marea din jurul coastelor de vest ale Scoției a căpătat o neobișnuită nuanță de albastru aprins. Motivul

 Marea din jurul coastelor de vest ale Scoției a căpătat o neobișnuită nuanță de albastru aprins. Motivul

Foto: Captură Twitter/@snoweider

Susține Ecopresa, distribuie!

Culoarea oceanului din jurul Scoției a căpătat o stranie nuanță turcoaz în ultimele săptămâni, asemănătoare cu cea a apei din Marea Mediterană. Motivul acestei schimbări de culoare ar fi o concentrație mai mare de alge microscopice care trăiesc în straturile superioare ale mării, relatează BBC.

Culoarea oceanului din zona Insulei Arran, în vestul Scoției, a căpătat o culoare care seamănă mai degrabă cu cea a Mării Mediteranene – bleu turcoaz.

Deși eșantioane nu au fost încă analizate, experții cred că este vorba de o algă specifică cocolitoforă care populează straturile superioare ale mării. Ele nu pot fi văzute cu ochiul liber, însă aceste organisme microscopice sunt înconjurate de mici „discuri” cunoscute drept cocolite, scrie digi24.ro.

În momentul în care aceste fragmente se separă de corpul algelor, ele încep să dea mării culoarea deschisă care poate fi văzută în aceste zile în Scoția.

Imaginile din satelit ilustrează fenomenul și au fost publicate pe rețele sociale de cercetători și de cei care studiază oceanul.

Dr. Paul Tett, de la Asociația Scoțiană pentru Științe Marine, a studiat aceste alge timp de cinci decenii și spune că ceea ce poate fi observat în zona apelor scoțiene este rar-întâlnit în zone de coastă. El spune că ultima oară când a putut fi observat un astfel de fenomen în apele scoțiene a fost în anii ’80.  

„Cocolitoforele sunt foarte comune în apele din Atlanticul de Nord și în sudul Oceanului. Sunt, probabil, cel mai răspândit tip de fitoplancton din oceane”, spune Tett.

El afirmă, totuși, că e neclar de ce acest tip de alge populează acum zona de coastă a Scoției, dar că este probabil ca apă din zona Atlanticului de Nord să fi ajuns în zona coastei scoțiene.

„Vestea bună este că aceste mici alge sunt una dintre modalitățile naturii de a reduce dioxidul de carbon din atmosferă pentru că îl captează și îl duc pe fundul oceanului”.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!