Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Inspector-șef la protecția mediului pe durata unei luni. Actul de numire al unui ex-deputat socialist, declarat nul
A deținut funcția de șef al Inspectoratului pentru Protecția Mediului timp de o lună. Este vorba de ex-deputatul socialist Mihail Paciu, despre a cărui candidatură experții Eco Contact afirmau anterior că nu corespunde cerințelor și criteriilor de accedere în funcția de șef al IPM.
Paciu a fost numit șef al Inspectoratului la 27 iulie 2021, însă relațiile contractuale au fost încetate la scurt timp după învestirea Guvernului Gavriliță (6 august 2021). Potrivit Ecaterinei Grigorean, purtătoare de cuvânt a Ministerului Mediului, a fost constatată nulitatea actului numirii în funcție a lui Paciu, pentru că acesta fusese angajat pe o perioadă nedeterminată, drept pe care nu-l avea Guvernul în demisie. După plecarea lui Paciu, funcția a rămas vacantă, iar Ministerul Mediului a anunțat un nou concurs.
Mihail Paciu a confirmat pentru ecopresa.md că a activat la Inspectoratul pentru Protecția Mediului timp de o lună, iar la 26 august a fost informat de juristul ministerului că i se anulează actul de numire în funcție. Paciu spune că a trimis o cerere prealabilă ministerului cerând să fie restabilit în funcție, însă a primit refuz, iar acum urmează să atace în instanță decizia ordinul Ministerului.
Paciu a ajuns în funcție, deși experții în domeniul dreptului de mediu au constatat că profilul acestuia nu corespunde criteriilor anunțate.
Mai exact, potrivit condițiilor concursului, candidații trebuie să îndeplinească câteva cerinţe specifice, cum ar fi: studii superioare, de master sau echivalente în domeniile ecologie, științe biologice, protecția mediului, management sau juridice. Precum și experiență profesională de patru ani în domeniile vizate, preferabil experiență managerială de cel puțin doi ani și cunoașterea unei limbi de circulație internațională (nivel B2).
Paciu, însă, este de meserie inginer – agronom, fiind absolvent al Universității Agrare de Stat din Moldova. Paciu a fost deputat în legislatura a X-a, fracțiunea PSRM și s-a regăsit pe lista blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor sub numărul 62, la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, însă nu a acces în Legislativ.
După ce a fost publicată concluzia experților, Ministerul a anunțat că prelungește concursul pentru funcția de șef al IPM. Iar la distanța de nici o săptămână (pe 23 iulie 2021), ministerul a publicat o nouă listă a candidaților admiși pentru funcția dată, numele lui Paciu regăsindu-se și aici.
Astfel, la o zi după ce a avut proba scrisă, Mihail Paciu a fost numit în funcția de șef al Inspectoratului pentru Protecția Mediului la 27 iulie 2021.
Mihail Paciu s-a născut în anul 1974 în satul Braviceni, raionul Orhei. În perioada anilor 2004-2009 a deținut funcția de director adjunct al fabricii de vin SA „Romanesti”, iar în 2007 a fost desemnat președinte al Asociației producătorilor de legume din Republica Moldova.
În 2017, președintele Igor Dodon i-a oferit ordinul „Gloria Muncii”. La alegerele parlamentare din 2019, Paciu s-a regăsit pe locul 33 în lista națională a Partidului Socialiștilor și a fost candidatul socialiștilor în Circumscripția uninominală nr. 19, dar s-a clasat abia pe locul 4 în preferințele alegătorilor. Totuși, a reușit să ajungă în Parlament pe lista națională a socialiștilor, după ce, câteva luni mai târziu, Ion Ceban, a renunțat la fotoliul de deputat în favoarea celui de primar general al municipiului. Chișinău.
Potrivit ultimei declarații de avere, depusă de Paciu la ANI la eliberarea din funcția de șef al IPM, constatăm că acesta a reușit să primească de la Inspectoratul pentru Protectia Mediului un salariu în sumă de 16 mii de lei. Tot conform declarației, acesta a avut în 2021 salariu de la Parlament, de peste 150 mii de lei. Alte 158 de mii de lei le-a obținut sub formă de indemnizații și compensații, tot de la Parlament.
Familia Paciu deține în proprietate aproximativ 300 de terenuri. De asemenea, o casă de locuit de 104 metri pătrați, cumpărată în 2012 – valoarea menționată este de 50 mii de lei. Totodată, ex-deputatul PSRM indică și patru imobile cu o suprafață totală de peste 62 mii de metri pătrați.
Potrivit declarației, familia Paciu are în proprietate un Mercedes E200, cumpărat în 2013 cu 14500 de euro, un Mercedes 311 CDI, cumpărat cu 13 mii de euro în 2008 și are în folosință din 2013 un Nissan Qashqai, a cărui valoare indicată este de 16800 de euro.
De asemenea, din 2004 Mihail Paciu este fondatorul unei Gospodării Țărănești și deține cotă de 33% din SRL-ul OLD AGRO, specializat în cultura legumelor, pomicultură și creșterea producției în pepenieră.
Acesta mai are și un credit de un milion de lei, obținut în 2016 și scadent în 2026.