fbpx

FOTO/ Condiții moderne pentru copiii din câteva localități. Ei vor învăța în clădiri călduroase și aerisite, renovate din bani europeni

 FOTO/ Condiții moderne pentru copiii din câteva localități. Ei vor învăța în clădiri călduroase și aerisite, renovate din bani europeni
Susține Ecopresa, distribuie!

Cu pereții exteriori termoizolați și colorați, panouri solare pe acoperișuri, geamuri și uși exterioare noi, grupuri sanitare modernizate, dar și cu sisteme electrice și de ventilare moderne – de aceste condiții europene vor beneficia mai mulți copii de vârstă preșcolară și elevi din întreaga țară. Cu finanțare europeană, grădinițele și liceele se vor schimba la față, dar vor face și economii la întreținerea blocurilor.

Era sfârșitul zilei de muncă. Schelele erau goale, doar urmele de glod trădau că pe parcursul zilei meșterii au lucrat pe ele. Acum, când copiii sunt acasă pe vremea pandemiei, grădinița nr.2 din orașul Cantemir „se schimbă la față”. De câteva luni, aici se fac lucrări de termoizolare a pereților exteriori. După fixarea materialelor de izolare termică, pereții exteriori se înveselesc cu nuanțe cromatice deschise.

„Copiilor o să le placă când se vor reîntoarce. Să știți că aceste nuanțe colorate au fost alese de localnici. Am făcut un sondaj în rețelele sociale și cea mai mare parte din cetățeni a ales anume aceste culori”, spune Tatiana Puica, specialistă în comunicare la Primăria Cantemir.

Dacă la grădinița nr.2 lucrările de izolare termică a pereților exteriori încă sunt în desfășurare, grădinița nr.1 „Ghiocel” din aceeași localitate a fost renovată acum un an, iar copiii și cadrele didactice de aici se bucură de căldura din clădire, dar și de culorile pastelate ai pereților exteriori.

Elena Costanda, directoarea grădiniței, accentuează avantajele modernizării: un aspect exterior plăcut și atractiv, costuri reduse la întreținere în perioada rece a anului și o frecvență mai mare a copiilor, mai ales pe timp de iarnă: „Am cheltuit în această iarnă cu aproximativ 40 la sută mai puțin față de anul trecut. Este adevărat că și temperatura nu a fost așa de scăzută, și acest fapt tot a influențat. Au fost termoizolați pereții exteriori și podul, au fost instalate uși exterioare mai calitative…”. Directoarea mai spune că tot în acest proiect urmează a fi instalate colectoare solare pentru încălzirea apei.

Condiții europene în grădinițe și școli la frontiera UE

Deja de doi ani, orașul Cantemir, amplasat la câteva zeci de kilometri de Uniunea Europeană, este parte a unui mare proiect european care prevede reabilitarea termică a patru instituții educaționale din localitate: gimnaziul „Mihai Eminescu”, liceul „Dimitrie Cantemir”, grădinițele nr.1 și nr.2. Astfel, clădirile vor fi izolate, vor fi instalate cazane pe biomasă, modernizate sistemele interne de încălzire, dar și cele de iluminare. Totodată, vor fi instalate echipamente de utilizare a energiei solare. Proiectul „CanTREB – Reabilitarea clădirilor educaționale din Cantemir” este finanțat de Uniunea Europeană, în cadrul Programului „Convenția Primarilor – Proiecte Demonstraționale” și are un buget total de 842 800 Euro, dintre care 20% reprezintă contribuția locală.

Din datele oferite de primăria Cantemir, datorită măsurilor de eficiență energetică, vor fi create condiții mai bune pentru educația și instruirea a peste 900 de copii cu vârsta de 2-17 ani. Impactul acestui proiect va fi major pentru comunitate, deoarece va fi posibilă economisirea a până la 50% din consumul energetic al acestor clădiri, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 11%, dar și reducerea costurilor de exploatare și întreținere a instituțiilor de învățământ cu 12%.

Căldură și aer proaspăt pentru elevii unui liceu din Ungheni

Și elevii Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Ungheni vor beneficia de condiții moderne în instituția unde își fac studiile. „Liceul nostru este cea mai veche instituție de acest gen din raion, iar condițiile tehnice nu mai corespund timpurilor actuale și se impun măsuri de eficientizare energetică”, a precizat Petru Langa, directorul liceului. El a mai specificat că din experiența altor instituții de învățământ din raion, se așteaptă la o micșorare considerabilă a cheltuielilor pentru întreținerea blocurilor de studii.

„Sunt preconizate lucrări de termoizolare a pereților exteriori, schimbarea geamurilor și a ușilor, schimbarea rețelelor electrice și termice, construcția unui sistem nou de aerisire și ventilare, schimbarea acoperișului și instalarea panourilor solare. În interior vor fi reconstruite blocurile sanitare. Toate aceste lucrări vor aduce doar beneficii: economii de resurse financiare și diminuarea poluării mediului”, spune Petru Langa.

12,7 milioane de euro pentru eficientizarea energiei în opt licee din țară

Acest liceu, alături de alte șapte licee din întreaga țară, face parte din „Proiectul Uniunii Europene pentru sporirea eficienței energetice în clădirile publice”, finanțat de UE și implementat de GIZ Moldova. Pentru cele 8 licee (vezi harta) UE vine cu un suport financiar de 12,7 milioane de euro, iar 0,47 milioane de euro este contribuția locală. În final, cinci mii de beneficiari (elevi și pedagogi) din toate cele opt instituții de învățământ se vor bucura de condiții europene. Lucrările de renovare la aceste instituții de învățământ nu au început încă, autoritățile publice locale fiind la etapa de contractare a agenților economici.

Expertul în domeniul eficientizării energiei, Oleg Secrieru, care este și șeful Secției Managementul proiectelor în cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Centru, afirmă că instituțiile beneficiare ale acestui proiect au fost selectate după o analiză minuțioasă a necesităților de modernizare. „S-a făcut un raport de eficiență energetică, s-au calculat pierderile de energie și alte cheltuieli”, a precizat expertul. El a mai adăugat că beneficiarii finali vor fi în acest caz profesorii și elevii, care pe lângă clădirea încălzită și modernizată, vor respira și aer mai curat, deoarece vor fi reconstruite sistemele de ventilare care nu sunt funcționale în totalitate în nici una din cele opt instituții de învățământ. Oleg Secrieru încurajează mai mulți primari, consilieri locali, președinți de raioane, dar și manageri de instituții să caute diferite posibilități ca să eficientizeze energetic instituțiile publice.

Lilia Zaharia/Asociația Presei Independente

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!