Dacă vrem o societate care iubește și respectă natura, trebuie să investim în educația copiilor
Două cazuri de lebede moarte în număr mare anunţate astăzi – autorităţile cheamă la prudenţă maximă după raportarea unor focare de gripă aviară
Cadavrele a 65 de lebede moarte au fost găsite pe malurile râului Răut, în raionul Floreşti, pe sectorul Lunga – Băhrineşti. Pieirea păsărilor poate fi cauzată de gripa aviară, a comunicat miercuri, 20 decembrie, Inspectoratul pentru Protecţia Mediului (IPM). „Documentat de experți și autorități, cazul a fost probat cu imagini de la fața locului, prelevări și declarații ale specialiștilor, sugerând o ipoteză îngrijorătoare: gripa aviară ar putea fi cauza acestei tragedii”, a informat IPM până la confirmarea virusului pe cale de laborator.
Peste câteva ore de la acest caz, instituţia a relatat despre găsirea mai multor lebede moarte şi în raionul Râșcani, în bazinul de apă din intravilanul localității Răcăria. De această dată, IPM a informat că „situația ridică semne de întrebare cu privire la cauzele acestei morbidități în masă și necesită o investigație amănunțită pentru a identifica factorii implicați”.
Trei focare de gripă aviară – în raioanele Sângerei, Ungheni și Drochia – au fost raportate cu o zi înainte de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Virusul a fost confirmat după găsirea unor lebede moarte lângă bazinele acvatice din Cubolta, raionul Sângerei, Țâghira, raionul Ungheni şi Moara de Piatră, raionul Drochia.
Gospodarii sunt sfătuiţi să-şi ţină închise păsările de curte
Localnicii sunt sfătuiți să evite contactul cu lebedele moarte și „să raporteze autorităților locale orice observații sau simptome neobișnuite”. Gospodarilor li se recomandă să-şi ţină închise păsările de curte, pentru ca acestea să nu contacteze cu păsările sălbatice. Oamenii sunt avertizaţi că gripa aviară se poate transmite şi la om.
Întrebată de Ecopresa dacă pieirea celor 65 de lebede este cel mai grav caz de gripă aviară la păsări sălbatice înregistrat vreodată pe teritoriul Republicii Moldova, ornitologul Silvia Ursul (Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii), a răspuns că „în fiecare an sunt cazuri, dar ele nu pătrund în atenţia publicului”.
Cazurile de gripă aviară se înmulţesc toamna, odată cu sosirea păsărilor migratoare.
CITEŞTE ŞI: Atenție! Risc sporit de contaminare cu gripă aviară
Spaţiul păsărilor de curte trebuie separat de adăpostul pentru porci
Gripa aviară la păsări nu se tratează, precizează ANSA. Dacă boala a fost confirmată, păsările din gospodărie (fermă) se sacrifică, iar cadavrele acestora și ouăle se distrug. Se distrug furajele, așternutul, gunoiul de grajd. Spațiile considerate infectate se supun unei curățări și dezinfecții riguroase.
ANSA le acordă despăgubiri proprietarilor a căror păsări au fost nimicite din cauza gripei aviare.
Agenţia a venit cu un set de recomandări referitoare la prevenirea răspândirii virusului şi cu explicaţii care să ajute la depistarea simptomelor gripei aviare la păsări.
Între altele, instituţia recomandă ca hrana pentru păsările de curte şi pentru alte animale din gospodărie să fie depozitată în spații închise, pentru ca la ea să nu aibă acces păsările sălbatice, inclusiv „speciile punte” – vrăbii, ciori, porumbei, coțofene. Este necesară şi prevenirea contactului dintre mamifere, inclusiv a animalelor de companie, cu păsările.
De asemenea, se recomandă separarea curții păsărilor de adăposturile pentru porci, deoarece transmiterea virusului gripal de la păsări la om se face printr-o gazdă intermediară, care se presupune că este porcul. Este periculoasă distribuirea către păsări a resturilor furajere de la porci și invers.
Cazurile de îmbolnăvire sau de moarte la păsările din orice specie sau a mamiferelor din curtea proprie urmează a fi anunțate neîntârziat medicului veterinar.
CITEŞTE ŞI: Hartă/ Moartea misterioasă a lebedelor. Ce se ascunde în spatele cazurilor din toată lumea?
Simptome care indică prezenţa gripei aviare la păsările de curte
Semne clinice ale gripei aviare la păsările de curte prezentate de ANSA: păsările bolnave nu mai consumă hrană, nu mai beau apă; au respirație dificilă, tuse, febră; au eliminări seromucoase din cioc; li se inflamează crestele și bărbițele; le apar pete de sânge pe pielea picioarelor; au diaree (găinaț lichid); sunt posibile paralizii ale picioarelor și aripilor, răsucirea gâtului; scade ouatul și se modifică forma oului (coajă moale şi deformată, pigmentație neuniformă).
„Gripa aviară se poate transmite și la om!”, avertizează ANSA şi recomandă respectarea igienei personale: spălarea mâinilor cu apă caldă și săpun după fiecare contact cu păsările; spălarea suprafețelor contaminate și utilizarea de antiseptice și dezinfectante ce asigură distrugerea virusului gripal în decurs de câteva minute.
Carnea de pasăre, ouăle și alte produse din carne de pasăre trebuie cumpărate doar din unitățile comerciale autorizate.
Gripa aviară se poate transmite la om, dar „riscul este scăzut”
Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) precizează că riscul de răspândire la oameni a gripei aviare „rămâne scăzut, aproape toate cazurile de infecție cu virusul A(H5N1) fiind asociate contactului apropiat cu păsări vii sau moarte infectate sau cu medii contaminate cu virusul”.
„Nu există dovezi că boala poate fi transmisă la oameni prin intermediul alimentelor pregătite corespunzător”, susţine ANSP.
Reprezentanții ANSP precizează că primul caz de infecție cu un virus de gripă aviară înregistrat la om a apărut în Hong Kong în 1997. În ultimii patru ani, la nivel global au fost înregistrate 19 cazuri de gripă aviară la oameni și 5 cazuri de deces (Laos, India, China, Ecuador, Spania, SUA, Vietnam, Cambodia, Chile și Marea Britanie).