„Cupola de foc” a venit peste Republica Moldova. Cod portocaliu de caniculă: 39°C la umbră și nu vor cădea ploi
Un Cod Portocaliu de caniculă au instituit astăzi meteorologii din Republica Moldova: vor fi până la 39°C la umbră în raioanele de centru-nord, centru și sud în intervalul 10-16 iulie. Ploile vor lipsi, iar vântul va fi slab până la moderat. Această vreme toridă și secetoasă va dura vreo două săptămâni, potrivit prognozelor de pe site-urile meteo europene. „Heat dome” (cupola/domul de căldură) – așa este numit valul de căldură extremă care a pus stăpânire pe Europa. Arșița devastatoare este adusă de mase de aer tropical din nordul Africii (Sahara).
Meteorologii moldoveni au actualizat astăzi avertizările de caniculă în vigoare. Codul Galben de caniculă rămâne valabil pentru regiunea de nord (10-16 iulie: +33..+35°C). Codul Portocaliu de caniculă a fost instituit pentru regiunile de centru-nord, centru și sud, unde temperatura aerului va urca până la +36..+39°C la umbră (chiar și pentru Bălți – „capitala de nord”).
Este în vigoare și Codul galben de pericol de incendii (până la 15 iulie). Totodată, nivelul apei în Nistru, Prut și în râurile mici este redus, iar pentru următoarele două săptămâni nu se prevăd ploi.
Republica Moldova va avea în iulie o temperatură medie lunară a aerului peste valorile normei (norma: +20..+22°C), iar cantitatea precipitațiilor va fi sub mediile multianuale (norma: 50-95 mm), potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS).
În Chișinău, autoritățile locale au instalat în cele mai aglomerate zone ale orașului 10 corturi de prim ajutor – oamenii primesc apă potabilă și ajutor medical. Străzile capitalei sunt stropite cu apă, pentru a răcori și proteja învelișul asfaltic.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) instalează corturi anti-caniculă în municipiul Chișinău și în raioane. Corturile funcționează de la ora 9:00 până la 18:00.
Autoritățile ne sfătuiesc să ne protejăm de căldură și să consumăm suficientă apă. Copiii, vârstnicii, oamenii imobilizați la pat și cei cu afecțiuni au nevoie de mai multă atenție și grijă pe caniculă. În primul rând, ne asigurăm că nu suferă de sete și că nu stau în bătaia soarelui.
Animalele de pe lângă casă și cele de companie au nevoie și ele de apă proaspătă, umbră și suficient aer. Nu plimbăm câinii și pisicile pe trotuare – se pot alege cu arsuri la pernuțele labelor, pentru că betonul și asfaltul se încing mult peste temperaturile resimțite de om în aer. (Când pernuțele labelor îi sunt arse, animalul începe să șchiopăteze. Uneori, pernuțele devin mai închise la culoare decât de obicei).
Nu-i lăsăm nici pe oameni, nici pe animale să aștepte în automobile fără aer condiționat.
Nu stăm la soare între orele 11.00 și 17:00. Pe vreme caniculară, plimbările în aer liber şi practicarea activităţilor fizice se recomandă doar în orele dimineții, până la ora 11:00, sau seara, după ora 18:00. Ar trebui evitate ieșirile din casă între orele 11:00 și 17:00, atenționează Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). Utilizăm mijloace de protecţie: pălării, umbrele, ochelari de soare etc. Menținem o igienă bună a corpului pe caniculă – mai frecvent ca de obicei sau la necesitate facem duș/baie.
ANSP mai recomandă:
– Evitați consumul de cafea, de băuturi alcoolice, inclusiv bere, de băuturi fierbinți.
– Consumați zilnic fructe și legume în stare crudă – ele sunt o sursă de vitamine şi substanţe minerale importante pentru organism în timpul caniculei. De asemenea, acestea ne scapă de senzaţia de sete continuă, datorită efectului de eliberare treptată a apei din produsele vegetale.
– Asigurați o alimentație cu conținut caloric redus (lactate, fructe, legume). Evitați consumul de alimente cu conținut sporit de grăsimi, sare, zahăr, a bucatelor prăjite sau afumate, a alimentelor procesate, de tip fast-food.