fbpx

Câte rezervații naturale sunt în R. Moldova și ce suprafață ocupă

 Câte rezervații naturale sunt în R. Moldova și ce suprafață ocupă

Rezervația Pădurea Domnească. Foto: Wikipedia

Susține Ecopresa, distribuie!

Pe 11 ianuarie, la nivel mondial, este marcată „Ziua Mondială a Rezervațiilor Naturale”, ce are drept scop accentuarea importanței protecției şi conservării unor habitate şi specii naturale importante, care se întind pe suprafețe mari și cuprind complexe de ecosisteme terestre sau acvatice. În Moldova rezervațiile naturale se întind pe o suprafață de peste opt mii de hectare.

În total, în țară sunt înregistrate 51 rezervații silvice, 9 de plante medicinale și trei mixte: în total 63 de rezervații naturale cu suprafața totală de 8.009 ha.

Rezervaţia naturală are ca obiectiv asigurarea condiţiilor optime de protejare şi restabilire a speciilor, a comunităţilor vegetale şi animale semnificative din punct de vedere naţional. Fiecare țară are obligația de a se îngriji de patrimoniul natural național. De ce este necesar să o facă? Iată câteva motive:

– asigurarea unui mediu sănătos;
– datorie față de generațiile viitoare;
– natura nealterată poate constitui baza dezvoltării durabile;
– salvarea speciilor și habitatelor rare și periclitate;
– asigurarea dezvoltării ecoturismului;
– asigurarea resurselor pentru cercetare și educație ecologică etc.

Printre cele mai importante rezervații naturale din tara noastră se numără:

Rezervaţia naturală ştiinţifică „Codrii” – cea mai veche rezervaţie, fondată în anul 1971 cu o suprafaţă de 5177 ha. Relieful are înălţimi de maxim 380 m, e întretăiat de nenumărate văi, râpi, hârtoape.

Rezervaţia naturală ştiinţifică „Pădurea Domnească” a fost fondată în an.1993. cu suprafaţa totală este de 6032 ha, dintre care suprafața împădurită ocupă 3054 ha. Scopul fondării rezervației a fost păstrarea zăvoaielor care cresc pe grindurile fluviatile, pentru ocrotirea diferitor specii de plante, în special celor rare.

Rezervaţia naturală ştiinţifică „Prutul de Jos” a fost creată în an. 1991 pe o suprafaţă de 1691 ha. Este situată în partea de sud-vest a Republicii Moldova, de-a lungul cursului inferior al râului Prut, ultimul mare afluent al Dunării. Este flancată de localităţile Slobozia Mare şi Văleni. La 20 km spre nord se află lacul Manta, iar la 25 km spre sud, lacul Brateş (România).

Rezervaţia naturală ştiinţifică „Plaiul Fagului” a fost fondată în an. 1991 în scopul protecţiei pădurilor de fagi cu suprafaţa totală de 5642 ha, dintre care păduri – 4639 ha. Rezervația ocupă partea de nord-vest a Codrilor. Aici sunt sectoare pe care cresc păduri de fagi, unice în Republica Moldova, care alternează, în general, cu pădurile de stejar şi carpen.

Rezervaţia naturală ştiinţifică „Iagorlîc”, fondată în an.1988, ocupă 836 ha de uscat şi 270 ha de suprafaţă acvatică. Suprafaţa terestră a rezervaţiei este ocupată de plante de stepă printre care negara, păiuşul, hiruşorul. Pădurile ocupă suprafeţe nu prea mari şi sunt prezentate de pădurici izolate de stejar pedunculat şi pufos.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!