„Nu ne vine a crede că această instalație ne dă energie pentru televizor, plită, boiler”. Beneficiarii Centrului de Plasament de la Ungheni au început să folosească energia solară
La Centrul de Plasament pentru Persoane Adulte și Vârstnice din satul Sculeni, raionul Ungheni, aflat lângă râul Prut, dimineața începe cu plimbări în aer liber. La poarta instituției ne-au întâmpinat Vera și Alexei, doi dintre cei 25 de beneficiari ai instituției, dornici de a depăna amintiri din tinerețea lor. „De la Chișinău veniți? Noi zilnic urmărim la televizor ce se întâmplă în capitală. Bine ați venit!”, ne spune doamna Vera, zâmbind.
La gimnastică se alătură mai multe persoane, unele și în scaune cu rotile. Beneficiarii sunt ghidați de kinetoterapeutul Evghenia Jdanov care, după câteva minute de gimnastică în aer liber, continuă exercițiile fizice în holul instituției. Pentru că văd la gimnastică doar 8 beneficiari, întreb unde sunt ceilalți adulți aflați în custodia statului.
Odată cu răcirea vremii, centrul găzduiește mai multe persoane defavorizate
„Din păcate, 80 la sută dintre persoanele cazate în centrul nostru sunt fie țintuite la pat, fie sunt în scaun cu rotile și se deplasează foarte greu. La noi ajung cei mai mărginiți și cei care nu sunt primiți de nimeni altcineva, dacă e să vorbesc la modul direct”, povestește cu tristețe Nicolae Leucă, managerul Centrului de Plasament pentru Persoane Adulte și Vârstnice din satul Sculeni, raionul Ungheni.
Sunt și persoane până la vârsta de pensionare și trecuți de vârsta de pensionare. Ei beneficiază de alimentație de patru ori pe zi, de asistență igienico-sanitară, consiliere psihologică, masaj, agrement, reabilitare și activități cultural-sportive. Serviciile pentru persoanele cazate aici sunt gratuite, dar statul le ia pentru întreținere 75% din pensie, iar restul de 25% din pensie le rămâne pentru cheltuieli de buzunar.
Odată cu răcirea vremii, numărul persoanelor care vin să se adăpostească la această instituție socială este în creștere. „De la 15 octombrie, vin la noi și persoane pe care polițiștii le găsesc în stradă. Anul trecut a trebuit să amenajăm patru odăi separate, cu duș, dar și încăperi unde pot să mănânce, pentru persoane aduse din stradă și care nu aveau testul COVID. După 10 zile, dacă aveau testul negativ, acești oameni erau cazați împreună cu alți beneficiari ai centrului. Dacă testul era pozitiv, ei se aflau în continuare în izolator până se însănătoșeau. Capacitatea de cazare a centrului este de 45 de paturi, dar iarna trecută am adăpostit și 47 de persoane.Am fost nevoiți să facem schimbări ca să putem să îi primim pe toți”, a detaliat Nicolae Leucă.
În una dintre odăițele instituției este amenajată o bisericuță, unde preotul din sat vine și îi spovedește pe acești oameni și ține servicii divine. Modelul a fost preluat de la o instituție socială similară din România. În primăvara anului curent, instituția a găzduit și peste 80 de refugiați din Ucraina, care au fost ajutați să-și perfecteze actele necesare și să-și găsească un loc de muncă.
Panourile fotovoltaice vor permite soluționarea mai multor probleme
Recent, Centrul a început să folosească energie fotovoltaică pentru a crea condiții demne de trai pe tot parcursul anului pentru beneficiarii de asistență socială. Panourile solare, cu o capacitate de 30 kW, au fost instalate pe teritoriul instituției cu suportul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova și al Facilității Globale de Mediu (GEF).
Inițiativa a fost implementată în parteneriat cu Green City Lab Moldova. Cantitatea de energie fotovoltaică generată urmează să acopere cel puțin 80% din necesitatea totală de energie electrică a centrului în decursul unui an. Instalarea panourilor a fost făcută prin aplicarea mecanismului contractelor de performanță energetică, care presupune că instituția beneficiară va întoarce banii investiți din contul economiei lunare la factura de energie electrică. Investițiile făcute de PNUD Moldova și GEF au o valoare de circa 28 de mii de dolari.
„Este o inițiativă extrem de importantă nu doar pentru că promovează și susține eficiența energetică și utilizarea surselor regenerabile, dar și pentru că panourile solare au fost instalate într-un centru de adăpostire a persoanelor aflate în dificultate, care și-a deschis porțile și pentru refugiați. Acest gest vorbește mult despre misiunea umanitară a acestei instituții. Suntem bucuroși să arătăm comunității locale, dar și la nivel național, potențialul energiei verzi în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și în diminuarea efectelor crizei energetice”, a afirmat Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.
Banii economisiți vor fi investiți în alte proiecte de eficiență energetică
Anual, Centrul de Plasament pentru Persoane Adulte și Vârstnice din satul Sculeni, raionul Ungheni, consumă peste 42 de mii de kWh. În contextul crizei energetice actuale, resursele financiare necesare pentru acoperirea consumului de energiei electrică ar fi depășit bugetul disponibil, fapt care ar fi putut crea dificultăți în funcționarea centrului.
„Instituția noastră nu este racordată la gaz și consumă multă energie electrică, iar factura anuală depășește 100 de mii de lei. Avem cuptor electric, plite electrice, șase boilere. Uneori rămânem fără curent de dimineața până seara, iar în asemenea condiții nu putem prepara la timp bucate. Odată cu instalarea panourilor fotovoltaice, aceste probleme dispar. Vom avea energie electrică tot timpul. Este esențial să reducem cheltuielile și, totodată, să contribuim la diminuarea emisiilor cu efect de seră și a poluării. De unii singuri, fără susținerea PNUD, nu am fi reușit să instalăm panouri fotovoltaice”, a spus Nicolae Leucă.
Administrația centrului intenționează ca banii economisiți de la producerea energiei electrice de la panouri solare să fie investiți în alt proiect de eficiență energetică.
„Vrem să facem anveloparea clădirii, să schimbăm acoperișul, iar deasupra acoperișului vrem să punem niște colectoare solare pentru încălzirea apei. Suntem multe persoane, consumăm foarte multă energie electrică, avem nevoie de o cantitate mare de apă caldă. Acoperișul clădirii este foarte vechi, din anii 50-60 ai secolului trecut, trebuie schimbat”, a mai subliniat Nicolae Leucă.
Utilizarea resurselor regenerabile de energie pentru prepararea bucatelor și iluminarea încăperilor a trezit și curiozitatea vârstnicilor cazați în Centrul de Plasament de la Sculeni. Unii dintre ei nu au mai văzut instalații fotovoltaice până acum, așa că au fost interesați să afle cum razele solare sunt transformate în sursă de energie electrică.
„Se mai întâmpla să ni se stingă lumina pentru câteva ore. Mai priveam televizorul, dar dacă nu e curent, ce să facem? Lumina e scumpă și nu ne vine să credem că această instalație dă energie pentru ca să ne folosim de televizor, plită, boiler”, a spus Tatiana, beneficiară a Centrului de Plasament.
Facturi zero la energie electrică
Victor Parlicov, directorul executiv al Green City Lab Moldova, expert în energetică, politici de climă și dezvoltare durabilă, a precizat că în Republica Moldova este permisă prin lege, de mai mulți ani, instalarea resurselor alternative de energie, inclusiv panouri fotovoltaice, pentru consumatori.
„Legislația permite ca această energie să fie utilizată în calitate de substituent pentru energia electrică consumată din rețea. Aceasta înseamnă că atunci când panourile generează energie și nu este consum, energia se duce în rețea, iar atunci când instituția are nevoie de energie, o consumă din rețea, dar la sfârșitul lunii achită doar diferența. Dacă se generează mai mult decât se consumă, aceasta se consideră ca un fel de avans pentru luna viitoare”, spune Victor Parlicov.
Potrivit expertului, capacitatea panourilor instalate vor acoperi 80-90% din consumul de energie electrică a instituției. „Din economiile pe care instituția le va avea odată cu consumul de energie electrică de la panourile solare, centrul va plăti în rate pentru răscumpărarea acestor panouri. Termenul estimativ de recuperare a investiției în aceste panouri este de cel mult șapte ani. Instituția va răscumpăra aceste panouri prin plata energiei cu preț mai ieftin decât în rețea. Practic, panourile vor rămâne în proprietatea instituției și ei vor avea facturi la energie electrică aproape de zero”, a explicat Victor Parlicov.
Centrul de Plasament pentru Persoane Adulte și Vârstnice din satul Sculeni, raionul Ungheni, a fost selectat în calitate de beneficiar al investiției în energie solară prin intermediul contractelor de performanță energetică în urma unui concurs public, lansat în anul 2021. Cea de-a doua instituție câștigătoare a concursului este Spitalul raional Sângerei, unde producerea energiei electrice de la panouri fotovoltaice va începe peste câteva zile.