Economisim cu becurile LED. Alegem corect, inclusiv noua clasă energetică
O modalitate eficientă pentru a economisi energia electrică și pentru a avea facturi mai mici sunt becurile LED. Acestea sunt însă foarte diferite, adaptate la necesități individuale, iar dacă știm ce înseamnă indicatorii de pe ambalaje, putem să ne luăm becuri după toate poftele.
Alege clasa de eficiență energetică A pentru a economisi pe termen lung
Până în anul 2021, clasele cele mai eficiente ale unui bec LED erau A+++, urmate de A++ sau A+. Noua etichetare simplifică lucrurile – exclude extensiile „+”, iar un bec marcat cândva cu A+, astăzi poate fi mutat la categorii mai joase – C sau chiar D. Cea mai joasă categorie este marcată cu litera G.
Ceea ce trebuie să știm, e că noua clasificare este mult mai strictă și foarte puține becuri reușesc să obțină litera A. Încadrările medii sunt B, C, D, iar cele inferioare – E, F, G.
Noua etichetă are și un cod QR, care este legat de o nouă bază de date a produselor din UE. Baza de date oferă informații suplimentare despre produs atât pentru cumpărători, comercianți cu amănuntul, cât și pentru supravegherea pieței.
Agenții economici din RM vor fi obligați prin lege să aplice etichete energetice actualizate
La nivelul Uniunii Europene, noua etichetă a intrat în vigoare și este aplicată din 2021. În Republica Moldova, prin legea privind etichetarea produselor cu impact energetic, adoptată în octombrie 2023, agenții economici vor fi obligați ca pe fiecare produs electrocasnic care se vinde la magazin sau online, inclusiv la becurile LED, să afișeze eticheta energetică ce conține informații despre clasa energetică a produsului și consumul de energie electrică. De asemenea, conform prevederilor noi, agenții economici vor trebui să ne pună la dispoziție informații privind eticheta energetică actualizată și la produsele care sunt în stoc cu marcajul vechi.
Produsele trebuie să fie acum proiectate pentru a fi mai fiabile, chiar actualizabile, iar „dreptul la reparare” este acum activat; în plus, trebuie să conțină mai mult material reciclabil și să fie mai ușor de demontat. Toate acestea sunt bune atât pentru consumatori, cât și pentru pământ, pentru că mai puține deșeuri vor ajunge într-o groapă de gunoi.
Becurile LED – de 8 ori mai eficiente decât cele obișnuite
Potrivit lui Piotr Comarov, expert la Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile (AEER) ca să alegem corect un bec LED conform etichetei actualizate de pe ambalaj, un criteriu de bază este eficiența luminoasă. De regulă, eficiența luminoasă a unui bec LED este de opt ori mai mare decât a unui bec incandescent. De exemplu, un bec LED de 10W poate fi echivalent cu unul incandescent de 80W, în funcție de producător. Mai puteți găsi pe ambalajele becurilor LED precizări pecum 10 W= 66W.
În cazul în care pe cutie nu se raportează puterea becului LED la unul incandescent, ne ajută lumenii – fluxul luminos. Termenul de lumeni îl vom întâlni mai des deja, pentru că accentul, în noua etichetă energetică, se mută de la Watt la Lumen. Respectiv, nu doar puterea este importantă, dar se apreciază și puterea de lumină, care trebuie să fie mai mare.
Luminozitatea sau nivelul fluxului luminos al becurilor din casă poate varia foarte mult, dar putem să ne orientăm astfel: un flux luminos de aproximativ 1000 lumeni este dat de un bec LED cu incandescenţă de 12W, sau unul obișnuit de 75w. Putem găsi și etichete care indică parametrii astfel: 900 lm, 10W=66w.
Unghiul de difuzie se alege în funcție de necesități
Un alt aspect important este alegerea unghiului de difuzie e becului LED, care trebuie să fie potrivit pentru necesitățile de iluminare. Spre exemplu, utilizăm becuri cu unghi larg pentru a ilumina uniform toată suprafața camerei, iar unghiul îngust îl utilizăm pentru a ilumina o anumită zonă din casă, cum ar fi oglinzi, rafturi, televizoare.
Culoarea face diferența…
Atunci când cumpărăm un bec LED, un alt criteriu important este să atragem atenția la culoarea becurilor, fiindcă atmosfera unei încăperi, dar și sănătatea ochilor, sunt influențate în mod direct de acest element. „Este culoarea caldă, albă și culoarea rece. Pentru ochii noștri, cele mai potrivite becuri în casă vor fi cele cu lumină albă, caldă sau neutră”, menționează expertul.
Culoarea luminii se măsoară în grade Kelvin. Prin urmare, iată cum distingem cele trei tipuri de culori:
Lumina Caldă (2700K – 3500K) creează o atmosferă intimă, confortabilă și relaxantă, dând senzația de căldură. Se folosește în încăperile unde nu trebuie să te concentrezi la detalii – de regulă, în dormitoare, holuri, sau livinguri.
Lumina Neutră (naturală) (3500K – 4500K) nu modifică aproape deloc culorile din încăpere, nu este nici galbenă, nici albăstruie, fiind de fapt o lumină rece mai blândă. Este ideală pentru bucătării, holuri și pentru băi, însă mai puțin pentru dormitoare.
Lumina Rece (4500K sau mai mult), cu tentă alb-albăstruie, este mai obositoare pentru ochi, însă asigură vizibilitatea maximă – te ajută să distingi mai bine detaliile, culorile și stimulează concentrarea. Este potrivită pentru iluminarea zonelor de lucru, depozitelor, spațiilor comerciale, sălilor de operații etc.
Alte sfaturi utile
Totodată, experții ne recomandă să alegem becul LED care „nu licărește” – un factor important pentru a obține o iluminare stabilă.
Atunci când mergem la magazin după un bec LED, trebuie să ne asigurăm că becul are o bază (soclul) compatibilă cu lămpile noastre, respectiv E27 și E14. Fiindcă dimensiunea și forma soclului becului LED variază și nu putem cumpăra un bec la nimereală.
Specialiștii ne mai recomandă să verificăm și durata de viață a unui bec LED, pe care producătorii o indică pe ambalaj, dar și să atragem atenția la câte cicluri de comutare are becul pe care vrem să îl procurăm. Ciclurile de comutare reprezintă numărul de conectări și deconectări ale unui bec.
De asemenea, este foarte important ca becurile LED să fie cumpărate din magazine specializate, care ne oferă garanție de calitate a lămpii. Întreprinderile care produc mărfuri de calitate oferă garanție de la un an până la trei ani. Avantajul este faptul că putem schimba becul cu altul nou, dacă acesta se defectează în această perioadă.
****
Acest material a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene prin Programul „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.