fbpx

Algele brune contribuie la contracararea încălzirii globale. Ele absorb dioxidul din aer mai bine decât pădurile

Susține Ecopresa, distribuie!

Algele brune sunt adevărate plante minune când vine vorba despre absorbția dioxidului de carbon din aer. Ele chiar depășesc pădurile de pe uscat și, astfel, joacă un rol decisiv pentru atmosferă și clima noastră. Dar ce se întâmplă cu dioxidul de carbon după ce algele l-au absorbit? Cercetătorii de la Institutul Max Planck pentru Microbiologie Marină arată că algele brune pot elimina cantități mari de dioxid de carbon din ciclul global pe termen lung și, astfel, pot contracara încălzirea globală, scrie green-report.ro.

Algele preiau dioxidul de carbon din atmosferă și îl folosesc pentru a crește. Ele eliberează până la o treime din carbonul pe care îl absorb înapoi în apa de mare, de exemplu, sub formă de excreții de zahăr. În funcție de structura acestor excreții, ele fie sunt utilizate rapid de alte organisme, fie se scufundă spre fundul mării.

Excrețiile de alge brune sunt foarte complexe și, prin urmare, incredibil de complicat de măsurat”, spune primul autor Hagen Buck-Wiese de la Institutul Max Planck pentru Microbiologie Marină din Bremen. „Cu toate acestea, am reușit să dezvoltăm o metodă pentru a le analiza în detaliu”. Cu această metodă, cercetătorii au analizat un număr mare de substanțe diferite. Așa-numitul fucoidan s-a dovedit a fi deosebit de incitant. „Fucoidanul a alcătuit aproximativ jumătate din excrețiile speciilor de alge brune pe care le-am studiat, așa-numitul bladderwrack”, spune Buck-Wiese. Fucoidanul este o moleculă recalcitrantă. „Fucoidanul este atât de complex, încât este foarte greu pentru alte organisme să-l folosească. Nimănui pare să nu-i placă.” Drept urmare, carbonul din fucoidan nu se întoarce rapid în atmosferă. „Acest lucru face ca algele brune să fie deosebit de bune ajutoare în eliminarea dioxidului de carbon din atmosferă pe termen lung – timp de sute până la mii de ani”.

Algele brune ar putea elimina aproape toate emisiile de CO2 ale Germaniei

Algele brune sunt remarcabil de productive. Se estimează că acestea absorb din aer aproximativ 1 gigatonă (un miliard de tone) de carbon pe an. Folosind rezultatele studiului de față, acest lucru ar însemna că până la 0,15 gigatone de carbon, echivalentul a 0,55 gigatone de dioxid de carbon, sunt sechestrate de algele brune în fiecare an pe termen lung. Pentru comparație: emisiile anuale de gaze cu efect de seră ale Germaniei se ridică în prezent la aproximativ 0,74 gigatone de dioxid de carbon, conform Agenției Federale de Mediu (Umweltbundesamt, estimare pentru 2020).

Și chiar mai bine: fucoidanul nu conține niciun nutrient, cum ar fi azotul”, explică Buck-Wiese în continuare. Astfel, creșterea algelor brune nu este afectată de pierderile de carbon.

Mai multe specii și situri

Pentru studiul actual, Buck-Wiese și colegii săi de la MARUM MPG Bridge Group Marine Glycobiology, care are sediul atât la Institutul Max Planck din Bremen, cât și la Centrul MARUM pentru Științe Marine și Mediu de la Universitatea din Bremen, și-au condus experimentele la stația zoologică Tvärminne din sudul Finlandei. „În continuare, vrem să analizăm alte specii de alge brune și alte locații”, spune Buck-Wiese. „Marele potențial al algelor brune pentru protecția climei trebuie cu siguranță cercetat și utilizat în continuare.”

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu