Proiect de eficiență energetică fără precedent în Chișinău: o jumătate din blocurile de locuințe vor fi modernizate radical
Sistemul de termoficare din Chișinău urmează să fie modernizat radical în următorii ani, astfel încât consumatorii de agent termic să-și reducă cu până la 30% cheltuielile pentru încălzire și apă caldă.
O jumătate dintre blocurile de locuit din capitală vor fi îmbunătățite în cadrul unui proiect de eficiență energetică estimat la 326 milioane de euro. Inclusiv aspectul exterior al clădirilor se va modifica, pentru că vor fi reparate și izolate termic. Detalii au fost oferite în cadrul ședinței Guvernului din 15 ianuarie.
Vor fi instalate 2.510 puncte termice individuale, iar 1.665 de blocuri vor fi trecute la sistemul de distribuție pe orizontală a agentului termic. Sistemul pe orizontală este mai eficient energetic și le oferă autonomie consumatorilor – au posibilitatea să conecteze și să oprească încălzirea în apartamente în mod independent, când doresc.
De asemenea, vor fi realizate 57 de proiecte-pilot de termoizolare a unor blocuri, de reabilitare a rețelelor termice primare și vor fi construite două stații de pompare a apei calde.
Se dorește și trecerea la încălzirea blocurilor de locuințe prin producția combinată de energie termică și electrică, cu reducerea consumului de gaze naturale și, respectiv, reducerea dependenței față de importurile de energie.
Un bloc încălzit cu mai puţină energie este un bloc mai prietenos mediului. Pentru că centralele din Republica Moldova care prepară agentul termic funcţionează pe baza combustibililor fosili (gaze, păcură, cărbuni) şi sunt o sursă majoră de poluare a aerului cu dioxid de sulf şi monoxid de carbon, cu alte emisii nocive.
De unde vor fi luați banii pentru proiect
Din cele 326 milioane de euro necesare pentru proiect, 143 de milioane de euro vor fi împrumutate de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) – Guvernul a aprobat pe 15 ianuarie ratificarea acordului de creditare.
Restul banilor necesari pentru implementarea proiectului „Optimizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din mun. Chișinău” vor proveni de la Banca Europeană pentru Investiții, din granturi acordate de Uniunea Europeană, Parteneriatul pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est și Programul de Investiții de Vecinătate al Uniunii Europene.