Dacă vrem o societate care iubește și respectă natura, trebuie să investim în educația copiilor
Inspectorii voluntari de mediu – oamenii care „vânează” infractorii fără a fi remuneraţi
În timpul liber, observă şi semnalează infracţiunile de mediu. Cutreieră dealurile, văile şi pădurile în haine şi încălţăminte cumpărate din bani proprii, cu propriile lor vehicule şi cu propriile dispozitive tehnice. Nu sunt deloc remuneraţi financiar și ne povestesc că acţionează din propriile convingeri, pentru că le pasă de localitatea lor și de natură.
În Republica Moldova, există astăzi multe zeci de oameni cu o activitate caracteristică inspectorului voluntar de mediu. Dar numai peste 40 dintre ei dispun şi de legitimaţii speciale eliberate de Inspectoratul de Protecţie a Mediului (IPM). Cu ajutorul acestor voluntari, sunt prevenite, depistate şi pedepsite tăierile ilicite de copaci, braconajul, deversarea apelor uzate, depozitările ilegale de deşeuri etc., etc.
De multe ori, aceşti oameni se implică în curmarea infracţiunilor de mediu făcându-şi duşmani şi chiar punându-şi viaţa în pericol – unii au fost ameninţaţi şi cu moartea.
Cu ajutorul voluntarilor, infractorii sunt surprinși mai des în flagrant
Voluntarii lucrează deseori cu sprijinul oamenilor din localitate ce împărtășesc aceleaşi viziuni. Cu toate acestea, deseori infractorii reușesc să scape nepedepsiți – inspectorii voluntari, chiar dacă au legitimații, nu au dreptul să-i reţină sau să efectueze controale la cei care încalcă legislaţia de mediu. Pot doar să-i cheme la faţa locului pe polițişti sau pe inspectorii de mediu.
Pe de altă parte, puţinii angajaţi din teritoriu ai Inspectoratului pentru Protecţia Mediului – vreo trei persoane – nu pot fi mereu peste tot.
De aceea, pentru o eficiență mai mare, voluntarii și inspectorii de mediu organizează razii comune. În primul rând, în rezervaţiile naturale. În timpul acestor razii, infractorii sunt surprinşi mai des în flagrant.
Ce-i motivează să devină inspectori voluntari?
Printre voluntari sunt agricultori, studenţi, angajaţi din administraţiile publice locale (APL), inspectori pensionați, un şef al brigăzii de vânători din sat, foşti angajaţi ai poliţiei, instalatori etc. De toate vârstele.
Care este motivația lor? Potrivit lui Petru Vinari, comunicatorul Societății Ecologice „Biotica”, voluntarii sunt o categorie de oameni responsabili, cu atitudine, interesați de soarta localității”, a căror motivație, de cele mai multe ori, este că s-au săturat de „bardac”.
Într-o sinteză, „Biotica” ne prezintă mai mulţi voluntari şi motivaţia lor pentru această activitate – link.
„Indulgenţa faţă de infracţiunile împotriva naturii are ca urmare scăderea calității vieții întregii comunități. Scade și dorința oamenilor de a mai trăi pe aceste meleaguri”, a punctat Petru Vinari.
Un voluntar a devenit primar, alții – angajaţi ai IPM
„Există persoane care, fiind inspectori voluntari de mediu, au participat la concursuri pentru funcţii publice şi acum sunt inspectori cu acte în regulă, ai IPM”, a povestit Ion Bulmaga, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, într-o conferinţă de presă recentă. Activând umăr la umăr cu inspectorii oficiali, „voluntarii însuşesc legislaţia de mediu şi au mari perspective să se angajeze ulterior în cadrul Inspectoratului”, a adăugat el.
De asemenea, un voluntar de 24 de ani, Mihai Boubătrân, a devenit primar în satul natal – oamenii l-au votat pentru că i-a impresionat prin acțiunile lui pentru binele localității.
„El este şi ecologist, foarte bine am colaborat. Cu ajutorul lui, şapte scule ale braconierilor piscicoli au fost ridicate de pe Nistru. Asta înseamnă că oamenii susţin voluntariatul”, a comentat în aceeași conferință Nicolae Nastasi, voluntar din Ștefan Vodă.
Voluntarii de la Ştefan Vodă au devenit „rangeri” – şi-au creat un ONG
Nicolae Nastasi a fost zeci de ani şef al Inspectoratului pentru Protecţia Mediului din raionul Ştefan Vodă, iar după pensionare face muncă voluntară în domeniu. I-a motivat şi pe alţi locuitori ai raionului să devină inspectori voluntari de mediu. În luna august a acestui an, împreună cu alţi 10 colegi, a creat la Ştefan Vodă Asociația obștească a inspectorilor voluntari de mediu „Rangerii”.
Au hotărât să înregistreze o societate obştească în speranţa că vor atrage astfel şi nişte bani pentru activitate. Şi-au făcut mai multe planuri pentru care au nevoie de resurse financiare – să colaboreze cu inspectorii de la rezervaţii, de exemplu cu cei de la „Plaiul Fagului”, „Codrii”, să colaboreze cu primăriile din Căuşeni, Ştefan Vodă pentru a selecta noi voluntari, să organizeze instruiri pentru ei.
„Ne-am mai dori ca unii copii din regiunea Parcului naţional „Nistrul de Jos” să fie duşi în excursie la o rezervaţie – iarăşi e nevoie de bani. Să vină musafiri din alte regiuni – iar trebuie bani”, a explică Nicolae Nastasi.
Cer de la stat mai multe instrumente și împuterniciri
Experiența din alte țări arată că performanțele voluntarilor ar fi mult mai mari, dacă li s-ar oferi mai multe instrumente.
„Voluntarii din România, din Asociația rangerilor, cu care am stabilit deja o colaborare, au dreptul să întocmească şi procese verbale (…) Măcar să ai dreptul să-l opreşti pe infractor de sine stătător, împreună cu alţi agenţi constatatori, nu doar împreună cu inspectorul de la IPM. Și dacă nu-i inspectorul nostru pe loc… ”, a povestit Nicolae Nastasi.
De asemenea, el consideră că inspectorii voluntari de mediu ar trebui să aibă şi o uniformă a lor – pentru a fi mai uşor identificaţi, pentru a le impune mai mult respect şi chiar teamă infractorilor, precum și pentru descurajarea potenţialilor infractori.
„Pe lângă faptul că un inspector voluntar de mediu nu poate documenta, nu poate întocmi un proces verbal, nu poate face o constatare oficială a unei încălcări, nu poate reține, sancționa, lor le lipsesc și atributele indispensabile pentru activitatea pe care o practică: încălțăminte și îmbrăcăminte specială, binocluri, drone, staţii de emisie-recepţie și uneori bărci cu motor, prezența cărora ar spori semnificativ eficiența și rezultatele muncii”, a precizat la aceeaşi conferinţă de presă Petru Vinari, consultantul pentru comunicare la Societatea Ecologică „Biotica”, organizaţie nonguvernamentală care colaborează cu voluntarii din Ştefan Vodă în cadrul unui proiect.
CITEŞTE ŞI: Pot depista și denunța încălcări ecologice. A fost publicat un ghid al inspectorilor voluntari de mediu
Potrivit voluntarilor, nici angajaţii Inspectoratului de Protecţie a Mediului nu dispun de suficiente utilaje pentru lucrul din teren. Ar fi nevoie, în opinia lor, şi de mai mulţi inspectori ai IPM pentru prevenirea tăierilor ilicite, braconajului, gestionării necorespunzătoare a deșeurilor, deversarea apelor uzate și altor forme de poluare. Mai mulţi oameni care să combată aceste fenomene ar genera şi venituri mai mari la bugetul de stat de pe urma sancțiunilor pe cazurile documentate.
„Inspectorul de mediu trebuie să aibă dreptul să efectueze oricând şi nestingherit controale”, a fost de părere Nicolae Nastasi. În prezent, legislaţia nu permite acest lucru.
Şeful IPM le promite mai multă susţinere
Ion Bulmaga, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, în aceeaşi conferinţă de presă, a spus că le apreciază eforturile şi că IPM va căuta modalităţi pentru a-i recompensa „cel puţin cu diplome” într-o primă etapă. Potrivit lui, întregul sistem de protecţie a mediului este supus acum unui proces de reformare – vor fi analizate şi îmbunătăţite şi condiţiile în care activează inspectorii de mediu, atât cei angajaţi oficial, cât şi cei voluntari.
„Vom implementa un proiect cu finanţare de la Banca Mondială, de peste 1 milion şi 200 de mii de dolari. Vor fi procurate maşini de serviciu, laptopuri, drone cu termoviziune nocturnă”, a menţionat Ion Bulmaga. El a mai adăugat că Guvernul a pregătit şi un proiect de lege ce prevede modificarea Codului rutier pentru a permite instalarea de girofare şi pe maşinile inspectorilor de mediu.
Cum poţi deveni inspector voluntar de mediu şi cum se obţine legitimaţia de la IPM?
„Orice persoană de bună credinţă, care împărtăşeşte valorile necesare, poate deveni inspector voluntar de mediu”, a explicat Ion Bulmaga.
Legitimaţiile speciale sunt acordate după depunerea unei cereri, în baza unui regulament special (link), la recomandarea angajaţilor Inspectoratului de Protecţie a Mediului (IPM), după ce au lucrat împreună cot la cot o perioadă mai îndelungată.
Societatea „Biotica” a prezentat, pe data de 4 decembrie, primul raport anual (2022-2023) al inspectorilor voluntari de mediu, în cadrul proiectului „Gardienii naturii Moldovei: consolidarea drepturilor comunităților de pe ambele maluri ale Nistrului”, desfășurat în parteneriat cu Arnika din Cehia, în cadrul programului Transition, susținut de Ministerul ceh de Externe.