fbpx

Deșeuri medicale de la tratamentul Covid-19. Ce se întâmplă cu ele la Spitalul Clinic din Bălți

 Deșeuri medicale de la tratamentul Covid-19. Ce se întâmplă cu ele la Spitalul Clinic din Bălți

Foto: investigatii.md

Susține Ecopresa, distribuie!

Pandemia de coronavirus a pus la grea încercare întreg sistemul sanitar și a generat mai multe probleme în sistemul medical, care, de ani buni, este afectat puternic de corupție. Un grup de activiști de la Bălți a încercat să vadă cum sunt depozitate și eliminate deșeurile medicale, în special cele de la departamentele de boli infecțioase, care rămân sursa de infecție în masă cu coronavirus, scrie anticoruptie.md.

Astfel, autorii materialului ne spun că ambalajul galben este un indicator al colectării deșeurilor medicale periculoase. Și deșeurile COVID, care păstrează pericolul de a-i infecta pe alții, sunt ambalate în ambalaje galbene. Și, din imaginile fotografice realizate de reporterii anticorupție.md, că sacoșele galbene care conțin ștampile de unică folosință, echipament de protecție și multe altele care au fost în contact cu pacienții cu coronavirus se pot întinde pur și simplu pe pământ, așteptând timpul de eliminare:

Și chiar după îndepărtarea sacoșelor  periculoase de pe teritoriul Spitalului Clinic, un număr mare de șervețele, huse pentru încălțăminte și măști de unică folosință de la secțiile de boli infecțioase ale spitalului rămân la sol. Acest lucru poate fi văzut în fotografia făcută după îndepărtarea grămezii de mai sus de pungi de deșeuri infectate cu covid:

Un loc pentru depozitarea deșeurilor generate decovid cu risc biologic crescut este situat la câțiva metri de garajele ambulanțelor speciale de urgență, precum și de vehiculele oficiale ale medicilor. Dacă există asfalt sub recipientele de plastic, atunci pungile care nu aveau suficiente containere sunt depozitate pe pământ gol, fără baldachin sau protecție împotriva soarelui sau ploii.

Reporterii anticorupție.md au contactat și responsabilii de la Spitalul Clinic Bălți. Directorul adjunct al acestei instituții medicale, Ala Condrea, când a fost întrebată despre siguranța depozitării deșeurilor, Ala Condrea a răspuns că aceste întrebări sunt disponibile numai specialiștilor în boli infecțioase, refuzând să comenteze aceasta.

Citiți investigația integrală aici.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!