fbpx

Va fi elaborat un program național de irigare. În comisie – un adept al folosirii apei din subteran

 Va fi elaborat un program național de irigare. În comisie – un adept al folosirii apei din subteran
Susține Ecopresa, distribuie!

A fost instituită o comisie specială pentru elaborarea Programului Național de irigare a terenurilor agricole. O hotărâre în acest sens a fost adoptată de Parlament în ședința din 9 iulie. Autorul inițiativei, deputatul independent, Alexandr Oleinic, susține că miza programului este utilizarea apelor din râurile Prut și Nistru pentru irigare. În același timp, deputatul PAS, Radu Marian, a cerut ca în la elaborarea programului să fie implicați specialiști pentru că sunt îngrijorări privind irigarea cu apele subterane.

În cadrul dezbaterilor inițiativei legislative, deputatul Iurie Reniță a întrebat tranșant autorul inițiativei dacă în programul național este prevăzută utilizarea apelor subterane?

„Apele subterane este problema specialiștilor. Este complicat ca eu să mă expun acum la moment. Este o întrebare pe marginea căruia trebuie să se expună specialiștii”, a răspuns Oleinic.

În replică, Reniță i-a spus că dacă ar include utilizarea apelor subterane, el ar fi împotriva acestui proiect.

„Domnul Oleinic, nu întâmplător v-am întrebat de utilizarea apelor subterane fiindcă în cazul ăsta nu voi susține și foarte mulți experți și specialiști vor fi împotriva utilizării apelor subterane”, a precizat Reniță.

Deputatul PAS Radu Marian a insistat pe implicarea specialiștilor la elaborarea programului național de irigare.

„E crucial ca în această comisie  să fie implicați specialiștii pentru că sunt foarte multe îngrijorări în ceea ce privește irigarea cu apele subterane. Zilele trecute a fost un apel destul de îngrijorător în care se vorbește că grupuri cu interese ascunse ar putea abuza cumva de această strategie. Este important să specificăm cine vor fi membrii comisiei, că altfel ne putem trezi cu abuzuri, cu o strategie care până la urmă să facă mai mult rău decât bine”, a declarat Marian.

Oleinic a menționat că se conduce de regulamentul Parlamentului.  Astfel, în comisie vor fi deputați, dar în grupul de lucru vor fi specialiști din domeniu.

„În ceea ce ține de ape, în R. Moldova ideea aceasta cu apele subterane durează de mai mulți ani, întâi trebuie să epuizăm potențialul celor două râuri, și pe urmă, dacă va fi nevoie, asta tot specialiștii vor decide, dar pentru mine potențialul pe care îl are râul Prut și Nistru poate să fie absolut satisfăcător pentru a acoperi necesitățile R. Moldova. Ce ține de apele subterane numai noi nu le folosim, și România și Ucraina au acces, dar asta nu se referă la programul dat. Conceptul pentru programul dat sunt aceste două râuri”, a mai spus Oleinic.

Democratul Nicolae Ciubuc deși a atras atenția asupra resurselor limitate de apă a R. Moldova, cu referire la  apele subterane, deputatul spune că nu ar fi atât de categoric.

„Sunt diverse opinii legate de acest subiect și avem exemplul României sau Ucrainei care utilizează apele subterane, de aceea este foarte important să luăm în calcul și să atragem cât mai mulți experți și din domeniul științei ca să avem rezultatul scontat și să cuprindem în acest program și problema legate de apele subterane”, a declarat Ciubuc.

Proiectul a fost adoptat cu majoritatea voturilor. Deputatul independent Alexandr Oleinic, a fost ales și președinte al Comisiei. Vicepreședinte a fost ales Nicolae Ciubuc, Președinte al Comisiei mediu și dezvoltare regională, iar secretar – Vladimir Bolea, Vicepreşedinte al Comisiei agricultură şi industrie alimentară.

Potrivit documentului, comisia, formată din 7 membri, în comun cu specialiștii ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediu, ministerului Finanțelor, reprezentanții asociațiilor specializate din agricultura, experții naționali și internaționali, mediul academic, alte instituții ale statului să elaboreze timp de 5 luni și să prezinte Parlamentului spre aprobarea proiectul Programului național pentru irigarea terenurilor agricole.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!